Fesztivál

Belvárosi Csend

Elmarad
Párbeszéd Háza
2020. február 26. (szerda) 10:00 - 2020. május 31. (vasárnap) 21:00
Ingyenes

Helyszín:

Párbeszéd Háza
1085 Budapest, VIII. kerület, Horánszky utca 20.

Nagyböjttől pünkösdig tartó Belvárosi Csendet hirdet a Párbeszéd Háza
Lelkiségi programok, teremtésvédelmi előadások, párkapcsolati műhely és kortárs, szakrális művészet a budapesti jezsuita szigeten. 


Minden Krisztusban születik és mindennek célja, hogy Krisztusban újra egy legyen. Ennek szellemében immár egy évtizede hirdetik a Belvárosi Csendet a palotanegyedbeli jezsuita szigeten. A hamvazószerdától pünkösdig tartó időben az elmélyülést művészek, lelki vezetők és kutatók segítik.
2020-ra a Közösség évét hirdette meg a Párbeszéd Háza, idén ezért kiemelt szempont, hogy a programok segítsenek felismerni az egymással és Istennel való közösség csodáját és gazdagságát. Ennek érdekében, a hamvazószerdától pünkösdig tartó időben rendeznek teremtésvédelmi előadásokat, indítanak  bibliodráma-csoportokat és párkapcsolati műhelyt is. Zengő meditációra, szakrális műveket bemutató kiállítások megnyitóira és filmvetítésekre hívnak mindenkit, hogy közösen keressék a hétköznapokból hiányzó elcsendesedést. A fizikai idő, a kronosz sivatagában áldás ugyanis felfedezni a kairoszt, a szent időt, amely közel hozza az időtlenséget, a bennünk lakó Misztériumot és több élettel tölti meg a mindennapokat.
A hamvazószerdától pünkösdig tartó időszakban vendégek lesznek Barabási Albert-László hálózatkutató, Beer Miklós a Váci egyházmegye nyugalmazott püspöke, Niklaus Brantschen svájci jezsuita és zen mester, Fülei Balázs zongoraművész, Gyulay Endre nyugalmazott szeged-csanádi püspök, Toussaint Kafarhire kongói jezsuita, Andrew Louth ortodox teológus, Kajtor Domonkos, Koronkai Zoltán és František Lízna jezsuita szerzetesek. Koncertet adnak a Boston College High School növendékei, a Concerto Budapest hegedűművészei, a Musica Sacra kórus, valamint a Simplicissimus Kamaraegyüttes.
A Belvárosi Csend programjai tudatosíthatják mindenkiben a transzcendens  vonzásában létezés nyugalmát, az Isten beszédes csöndje által átjárt létezés örömét.