Kiállítás

Bilák Krisztina, Lázár Dóri, Schuller Judit Flóra: Mentés

Elmarad
Várfok Galéria - Project Room
2020. február 20. (csütörtök) 18:30 - 2020. március 28.

Helyszín:

Várfok Galéria - Project Room
1012 Budapest, Várfok utca 14

A Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója által harmadik alkalommal Átlátás címmel megrendezett kiállítássorozat keretében a Várfok Project Roomban három fiatal kiállító és egy kurátor kapott bemutatkozási lehetőséget.


A kiállítás tételmondata egy Milan Kundera idézet, amiben a felejtést bizonyos mértékig a halállal azonosítja.


„A legfélelmetesebb a halálban nem a jövő elveszítése, hanem a múlté. A felejtés valójában a halál egy formája, amely állandóan jelen van az életben.”


A fotó mint az emberi emlékezet primer hordozója az utóbbi évtizedekben nemcsak technológiai, hanem egy erőteljes társadalmi-evolúciós változáson is keresztülment. A virtuális jelenlétünk koncentráltságának fokozódásával, mikor is minden történést, személyt vagy emléket egy gombnyomással, „érintéssel” rögzíthetünk, megoszthatunk, fel - vagy letölthetünk, alapjaiban változott meg a múlt-jelen-jövő hármasához való viszonyunk.


Míg korábban a fotográfia legelemibb funkciója a megőrzés, és a látvány „valóságos” leképzése volt, mára ez a képi manipulációt könnyen és egyszerűen lehetővé tevő applikációk elterjedésével, a különböző szűrők és effektek térnyerésével mindinkább másodlagossá vált. Az “örökkévalóság” képzetét felváltotta a néhány másodpercnyi “instant” hírnév ellenállhatatlan csábítása.


A kiállításon szereplő munkák a digitalizáció kihívásaként a megváltozott, felgyorsult képérzékelés és képértelmezés lehetőségeire kérdeznek rá olyan fogalmak mentén szerveződve mint a fikció, a manipuláció és az emlékek.


A kiállítás a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója Átlátás #3 kiállítássorozatának és a Budapest Fotófesztivál hivatalos programjának a része.


Átlátás #3
Az Átlátás #3 a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója harmadik alkalommal megrendezésre kerülő tehetséggondozó projektje és kiállítássorozata. A program célja, hogy professzionális bemutatkozási lehetőséget biztosítson a résztvevő Stúdió-tagoknak valamint a kiválasztott kurátoroknak. Az első Átlátás 2011-ben született meg Oltai Kata és Nánási László ötletéből, majd 2013-2014-ben folytatódott Barta Edit és Trembeczki Péter gondozásában. A program keretében eddig – többek között – olyan, ma már közismert alkotók mutatkozhattak be, mint Bartha Máté, Ember Sári, Gáldi Vinkó Andrea és Szombat Éva.


Az idei Átlátás keretében összesen 10 alkotó 9 önálló és csoportos kiállítása valósulhat meg nyolc budapesti és egy debreceni helyszínen, olyan non-profit és for-profit galériákban, mint az FKSE Stúdió Galéria, ISBN köny+galéria, K.A.S. Galéria, MyMuseum, PINCE, Sesztina Galéria, Supermarket Gallery, TOBE Gallery, Várfok Project Room.


A projektben résztvevő alkotók és kurátorok két körben, pályázati úton kerültek kiválasztásra: előbb a Stúdió tagjai küldhettek be friss projektterveket, melyeket a második körben, egy nyílt kurátori pályázat keretein belül a jelentkezők rendelkezésére bocsátottunk. A beérkezett kurátori koncepciók közül Barkóczi Flóra és Tóth Balázs Zoltán segítségével választottuk ki azokat, amelyek most megvalósulhatnak. Lényeges szempont volt, hogy a kiválasztott projektek az alkotó, a kurátor és a galéria képviselőjének/vezetőjének szoros együttműködése, diskurzusa révén valósuljanak meg. – Regős Benedek, az FFS korábbi titkára, projektvezet


 

Hozzászólások