Kiállítás

Bukta Imre: Műveljük kertjeinket!

Bukta Imre festőművész
Godot Kortárs Művészeti Intézet
2022. november 27. (vasárnap) - 2023. augusztus 26.

Helyszín:

Godot Kortárs Művészeti Intézet
1036 Budapest, Fényes Adolf utca 21

Beköszöntött az ősz. Ilyentájt hajlandó azt gondolni az ember, hogy az idei esztendő legfontosabb dolgai már megtörténtek. Nem tudhatjuk, általában mit hoz a jövő, de azt igen, hogy a kortárs képzőművészet legnagyobb hatású 2022. évi kiállítása még előttünk van. Bukta Imre tárlata nem állami múzeumban, hanem egy magánintézetben valósul meg – ugyanakkor nagyobb alapterületen, mint amit a budapesti múzeumok egy kiállításra manapság használnak. De nem ez az egyetlen eltérés: Bukta kiállítása egy teljes egészében épített tárlat lesz, teljes egészében új művekkel. Újra egy jelentős tematikus kiállítás készül Budapesten.


A kortárs magyar képzőművészet nagy hatású, nemzetközi perspektívában is jelentős mestere egy kis Heves megyei faluban, Mezőszemerén él és alkot. Bukta Imre (1952) többször szerepelt a Velencei Biennálén, kiállított a São Pauloi Biennálén, láthatták a műveit – többek között – a párizsi Pompidou központban, a brüsszeli Bozarban, a szentendrei MűvészetMalomban, a linzi Landesmuseumban, a jyväskyläi Art Museumban, a lundi Kunsthallban, a pekingi Millenium Múzeumban. Az első életműkiállítását a debreceni MODEM rendezte 2008-ban. Eddigi legnagyobb tárlata 2012. november 10-én nyílt meg a Műcsarnokban. Erre a kivételesen sikeres projektre reflektál az új, különleges kiállítás, melynek a kurátora Gulyás Gábor, aki a tíz évvel ezelőtti műcsarnoki tárlatot is rendezte.


Az ötven nap múlva nyíló kiállítás három szempontból is rendkívüli figyelmet érdemel.


1.
Olyan ínséges időszakban lesz, amikor a rezsiválság miatt számos magyarországi és határon túli múzeum és művészeti kiállítóhely átmenetinek tervezett szünetet hirdetve zárva tart.
2.
A több mint ezer négyzetméternyi alapterületű tárlaton kizárólag új műalkotásokat lát majd a közönség, köztük kilenc új installációt is – ilyenre Budapesten az elmúlt tíz évben nem volt példa.
3.
A kiállítás teljes egészében meg lesz építve – új falak és új építészeti, technikai elemek kerülnek be a tárlat idejére a Godot Kortárs Művészeti Intézet III. kerületi, 1100 négyzetméteres kiállítóterébe.


Bukta tíz évvel ezelőtti, Másik Magyarország című nagy tárlata a vidéki lét témája mentén mutatta be az életmű akkor újnak számító darabjait. A mostani, Műveljük kertjeinket! című kiállítás tematikailag ehhez kapcsolódva fókuszba állítja az ember természetviszonyulásait, az otthon megtalálásának nehézségeit, az elmúlás tapasztalatát, az értékek változásait, a szakralitás megélését és az alkotás szükségességét.


A kiállításra közel két éve készíti új alkotásait a művész. A tárlat megépítése több mint egy hónapig tart. 2022. november 19-én, szombaton 17:00-kor nyílik meg a III. kerület, Fényes Adolf utca 21. alatti épületben. 2022. november 20. - 2023. július 14. között látogatható a nagyközönség számára.

Ajánlók és kritikák:


Hozzászólások

dt9250 2023 febr. 23. - 10:59:40
Tetszett a kiállítás, egyrészt a természeti javakkal -különös tekintettel a fákkal- kapcsolatos látásmód, másrészt valószínűleg a középkorúságom miatt, ami által a "retro" kerti és egyéb bútorok, "kredencek" kissé megidézték a gyerekkori (vidéki) emlékeket. Szerintem nagyon fontos a kiállítás üzenete. A "buli után" berendezésű szoba vicces, jópofa.
A helyszínről annyit, hogy a Bp.III.kerületi Godot Kortárs Művészeti Intézet kb. egy nagy, ipari jellegű hangár, ami nem feltétlen baj, de jó lett volna tájékoztatás a honlapon - és a helyszínen pontosabb információ - arról, hogy mondhatni fűtetlen a terület, így télidőn nagyon fázós volt a séta...