Kiállítás

Bútorkiállítás a 18-20. századból

Smidt Múzeum
(nincs beállítva)

Helyszín:

Smidt Múzeum
9700 Szombathely, Hollán Ernő utca 2.

A bútorkiállítást három termen keresztül kísérhetjük végig. A kiállítás első termében nagyrészt barokk stílusú tárgyakat ismerhetünk meg.
A bútorok közül kiemelkedik az intarziás ágy és bölcső. A tálalószekrények Mária Terézia korát idézik: láthatjuk az uralkodónő nagyméretű portréját is, mellette férje Lotharingiai Ferenc német-római császár képével.
A tálalószekrényekben habán edények és ónedények nyertek elhelyezést.
Az egyik vitrinben csillagászati eszközöket és korabeli csillagászati munkákat láthatunk. A tárló legnagyobb érdekessége Kepler - a világhírű csillagász és matematikus - emléksorai 1617-ből. (Ez az egyetlen Kepler kézirat Magyarországon). Itt találjuk a herényi Gotthard Mihály csillagász nemesi levelét, valamint a Jupiter bolygó megfigyeléseinek vázlatát is.

Az empire stílusú teremben a múzeum tekintélyes ötvösanyaga, porcelán- és üveggyűjteménye tekinthető meg. Középen kártyaasztal áll székekkel, fölötte 12 karú, aranyozott csillár.
A könyvszekrényben korabeli művek sorakoznak. A falivitrinekben porcelán tárgyakat látunk; korai herendi, Altwien és Meissen termékeket. Szép példány a szőlőlevél alakú bonbonsere.
Itt látható a múzeum emblémája, a kis kutya is, mely szájában órát tart. A korabeli bútorokon is órák állnak. Megtekinthető Krisztus életének részlete is - egyetlen fából kifaragva.
Az ötvösmunkák közül kiemelkedik a 12 személyes tojástartó készlet, a tejeslábas, a gyertyakoppantó, két aufsatz, valamint Szentpéteri József magyar ötvösmester remekművű kanala.

A kiállítás utolsó termében szereplő darabok a biedermeier és az azt követő időszak stílusjegyeit viselik. A mennyezetről lelógó csillár neves szobrászművészünk, Fadrusz János (1858-1903) önmaga kovácsolta műtermi lámpája.
Itt tekinthető meg - falitablón - a múzeum legyezőiből néhány szép példány, melyek közül érdekesek a teknőcből készült, a hímzett és selyemre festett darabok. Itt láthatjuk az elegáns kivitelű báli cipőt, amely Széchenyi Istvánné tulajdona volt.
Ebben a teremben került kiállításra a pipagyűjtemény is: a változatos mintájú porcelán és tajtékpipák közül az egyik Munkácsy Mihályé volt.

Hozzászólások