Kiállítás

Capa-nagydíj 2022

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ
2022. október 20. (csütörtök) 18:00 - 2023. február 5.

Helyszín:

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ
1065 Budapest, VI. kerület, Nagymező utca 8.

A Capa Központ 2014-ben alapította meg a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjat azon alkotók munkájának elismerésére, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a magyar fotográfia bármely területén. A Capa-nagydíj 2022-es zsűrije tavaly októberben három ösztöndíjast választott ki a beérkezett pályaművek alkotói közül, ők hárman egy éven keresztül dolgoztak tovább az itt bemutatott munkáikon.


Barakonyi Szabolcs Hűlt hely-Forenzikus esztétika című sorozatának elkészítése során az elmúlt közel hét évben valódi bűnügyi szemléken vett részt – igyekezett azt a munkát megtanulni és elvégezni, ami a bűnügyi technikus feladata a fényképezőgéppel. Képei beállítása, technikai paraméterei lehetőség szerint megegyeznek azzal a módszertannal, amitől egy fénykép tárgyi bizonyítékká válhat. Felkutatásuk és elkészítésük logikája pontosan követi a bűnügyi helyszínen dolgozó rendőrségi szakemberek gondolkodását és tekintetét.

Horváth Katalin Fanni A szabadság illúziója című anyagában azt az univerzális, világszerte ismerős folyamatot kívánja bemutatni, miszerint egy nemzetiségi identitás hogyan tud fennmaradni a globális kultúra árnyékában? Jelen esetben egy olyan régi határvédelmi területen, ahol a belső-és külső migráció több évszázada tartó konstans társadalmi és kulturális jelenség, így több nemzetiség kultúrája is asszimilálódott.

Móricz-Sabján Simon pedig eddigi leghosszabb, Sárvidék című munkáját lezárva, egy új munkacímmel és szemlélettel, illetve új technikával folytatja a korábban elkezdett fotóesszét, melynek címe: Árnyéksáv. A betonutak hiánya okozta mindennapi problémák és az alföldi területeken élők nehézségeinek dokumentálása mellett viszont a figyelme immáron az elvándorlásra és a 10 év alatt megismert területek folyamatos változásaira irányul.

Ajánlók és kritikák:


Hozzászólások