Kiállítás

Fecsó Andrea: Új idők

H13
2020. július 15. (szerda) 18:00 - 2020. július 31.

Helyszín:

H13
1085 Budapest, VIII. kerület, Horánszky utca 13.

Fecsó Andrea kaposvári születésű, jelenleg Budapesten élő és alkotó képzőművész. Tanulmányait szülővárosában végezte, előbb alkalmazott grafika, majd elektronikus grafika szakon. 2008-ban látványtervező diplomáját szintén Kaposváron szerezte.


Bár számos művészeti területen alkot, a festészet minden életciklusában jelentős helyet foglalt el. Képei az elmúlt évtizedben számos hazai és külföldi kiállításon szerepeltek. Németország, Spanyolország és Lengyelország mellett az Egyesült Államokban is megmutathatta magát.


Képi világát két különböző megjelenítési forma jellemzi, mely bizonyos korszakokat mutat munkásságában. A sok esetben groteszk, szarkasztikus világa az utóbbi években helyet adott újra líraibb emberábrázolásainak. Teljes munkásságán átvonul azonban a rétegesség, a többletjelentés, mely még a legkönnyebben értelmezhetőnek vélt alkotásán is tetten érhető.


Az elmúlt években készült festményeire jellemző a megfoghatatlanul kaotikus háttér, mely egyszerre kiemeli, jelentőssé teszi a sok esetben monokróm, vagy fekete-fehér emberalakot, ugyanakkor el is veszi róla a figyelmet. Mindez némi zavart, kényelmetlenséget okoz a szemlélőben, és gondolkodásra is sarkallja. Rámutat arra, hogy az igazán jelentős dolgok gyakran nem a szemünk előtt játszódnak, és keretet ad a részletek jelentőségének.


Művészetének ez a szakasza lelki-érzelmi megálló, és jól reflektál, egyben ki is egészíti az előzőekben festett harsány, tarka, sokszor keserédes alkotásokat. Munkáin érezhető, hogy az egy-egy jól megragadott momentumot az érzelmek öntik formába és a hangulat színezi ki. Egyszerre naivan és bölcsen áll az üres vászon elé, a végeredményt pedig a pillanatnyi impulzusok, lélekrezgések határozzák meg. (Szeitz István)

Hozzászólások