Kiállítás

Husz Ágnes: Tomeishi / Megállítókő / Stop Stone

Husz Ágnes képzőművész
K.A.S. Galéria
2021. szeptember 16. (csütörtök) 18:00 - 2021. október 13.

Helyszín:

K.A.S. Galéria
1114 Budapest, Bartók Béla út 9

Husz Ágnes nagy méretű, „hangos” köve – kerámia szobrai - figyelmeztetnek mindannyiunkat az ember és a természet egyensúlyára, a Földre, amelyet nap, mint nap pusztítunk fékezhetetlen mohóságunkkal, a túlzott, véget nem érő vágyainkkal.

A spirituális tartalommal bíró megállítókő Husz Ágnes 2020-ban indított projektje alkalmával került ki először urbán környezetbe Tokió köztereire, egy AR alkalmazás segítségével és most megjelenik Magyarország, Budapest közterein is.

Husz Ágnes japánban élő, magyar keramikus művész TOMEISHI / MEGÁLLÍTÓ KŐ / STOP STONE című nemzetközi projektje Tokió után most Budapestre, a K.A.S. Galéria kiállítóterébe érkezik. A TOMEISHI kő a buddhizmusban jelként szolgál az út lezárására.

Állj meg és gondolkodj! STOP & THINK!
Évszázadok óta használják japán kertekben, templomokban és a teaszertartás világában. Többnyire egy közönséges ököl méretű kőből készül, amely mindenütt megtalálható, de egyetlen változtatással - a fekete kötél keresztkötésével egyértelműen megkülönböztetik a többitől. A fekete kötél új értelmet ad az egyszerű kőnek.


A japánok által jól ismert szimbólum értelmezése kitágult, az új digitális eszközök felhasználásával szokatlan környezetbe helyezve meghökkentő és gondolkodásra késztet. Egy kő, mely a gravitációnak ellentmondva a fejünk felett lebeg, körbejárja tereinket, figyel, mint egy drón, félelemkeltő, mint egy aszteroida, mely bármikor becsapódhat az életterünkbe.


Ugyanakkor a szivárvány színeit hordozó TOMEISHI-re úgy is tekinthetünk mint egy kincsesbugyorra, amibe a világmindenség emberiségének a reményeit gyűjtötte össze a művész, amelyre a jövőnket alapíthatjuk.

Hozzászólások