Kiállítás

Körforgásban: Romani Design

Ráth György-villa
2021. szeptember 24. (péntek) - 2022. január 2.

Helyszín:

Ráth György-villa
1068 Budapest, VI. kerület, Városligeti fasor 12

Az Iparművészeti Múzeum programjában újabb állomásához érkezik a Körforgásban című kiállítássorozat, melyben a szervezők arra kérnek kortárs dizájnereket, hogy a gyűjteményből inspirálódva hozzanak létre saját dizájnt. Az így megszületett műtárgy maga is bekerül a múzeum gyűjteményébe. Ez alkalommal a világ első roma divatstúdiója, a Romani Design vállalta a részvételt: hat múzeumi műtárgyra reflektálnak a szeptember 24-től látogatható kiállításban.


Romani Design
A Romani Design a világ első roma divatstúdiója. A stúdiót 2010-ben megalapító testvérpár, Varga Erika és Varga Helena küldetése, hogy a divat és az iparművészet eszközeivel segítse a romák társadalmi-kulturális presztízsének építését. Kézműves dizájntermékeikkel az autentikus roma népviseletet helyezik kortárs kontextusba. Kollekcióikban szívesen ötvözik a roma és a magyar folklór elemeit, hiszen a két kultúra évszázadok óta szervesen kapcsolódik egymáshoz. Az Iparművészeti Múzeum kezdettől fogva szoros kapcsolatot ápol a tervezőkkel. Büszkék vagyunk arra, hogy a Romani Design a múzeum főépületében tartotta első önálló divatbemutatóját (Divattal az elfogadásért, 2011). A 2017-es tavaszi-nyári Wanderers of the Worlds kollekció egy része pedig bekerült a kortárs dizájn gyűjteménybe.

A kiállítás-sorozat történetében először, a dizájnerek összesen hat műtárgyat választottak a múzeum gyűjteményéből. Ezek mind Szűz Máriát vagy többségükben női szenteket ábrázoló szentképek, melyek inspirációjára hat elbűvölően gazdag mintázatú női öltözéket és hozzájuk illeszkedő kiegészítőket készítettek az alkotók.


 

Hozzászólások