Kiállítás

Magyar Elektrográfiai Társaság: Digitális Agóra 2021. - Tristan Tzara 125

Vízivárosi Galéria
2022. február 04. (péntek) 18:00 - 2022. február 25.

Helyszín:

Vízivárosi Galéria
1027 Budapest, II. kerület, Kapás utca 55

Kiállító művészek: Albert Judit, Barti Magdolna, Ország László, Bornemisza Rozi, Butak András, Csintalan András, Csízy László, Enyedi Zsuzsanna, Fejér Ernő, Gergely Nóra, Gyenes Zsolt, Haász Ágnes, Juhász Attila, Kelle Antal Artformer, Koppány Attila, Láng Eszter, L. Gácsi Éva, Lonovics László, Márián Gábor, Mátrai István, Mészáros Judit, Mészáros Márta, Navratil Zsuzsa, Ország László, Paczona Márta, 57'Palásti Erzsébet, Petőcz András, Rába Judit, Réti Ágnes, Rőczei György, Ruzsa Déne, Sós Evelin, Spitzer Fruzsina, Szamos Iván, Tooth Gábor Andor / TG, Török Gábor, Turchányi V. Zsófia, Végvári Beatrix, Whandal Syporca


"125 évvel ezelőtt, Mojnestben (RO) megszületett Tristan Tzara a dadaizmus alapítója, ő írta az első dadaista írásokat (1896. április 16.) Képzőművészeti eszköztáruk kulcseleméhez tartoztak a fotómontázsok, kollázsok, asszamblázsok. Ma a médiakonvergencia korában, a számítógép minden médiumot egyesítő képessége révén, az elektrográfiában, a digitális alkotásokban létrejöhetmindaz, ami a dada művészi szellemisége a huszonegyedik században.


„Szabadság: DADA DADA DADA, az összefodrozódott színek állandó ordítása, minden ellentét és ellentmondás, minden groteszk jelenség, minden következetlenség találkozása: AZ ÉLET.” (részlet, Dada kiáltvány, 1918) /Ruzsa Dénes képzőművész


A Magyar Elektrográfiai Társaság / MET 2014-ben felkérést, megbízást kapott a szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központtól a 2015-2021 közötti időszakra, három triennálé megrendezésére; a város legszebb kulturális intézményében, az 1897-ben épült romantikus stílusú zsinagóga épületében, a Művészetek Házában.
Szekszárd történelmi múltú város, a magyar délvidék borászati központja 4500 pincével, élénk, nyitott kulturális élettel, melyben a képzőművészetnek is fontos szerepe van. 1994–2009 között, több mint egy évtizeden keresztül adott helyet az Országos Színes Nyomat Grafikai Kiállításainak a Magyar Grafikusművészek Szövetsége szervezésében, mely a grafikai sokszorosítás, nyomtatási eljárások bemutatását tűzte ki célul.

A MET ezt a képzőművészeti sorozatot kívánja tovább folytatni az elektronikus, digitális művészeti lehetőségek megismertetésével.  A rendezők kiállítási koncepciója bővült abban a tekintetben, hogy a nyomatokon kívül más, több médiával készült digitális alkotásokat is bemutatnak, pl. fény-videó-installációkat, objekteket. A művek megalkotásánál az ELEKTRONIKA, az ELEKTRONIKUS FÉNY, a DIGITALIZÁCIÓ játszik meghatározó szerepet, és a műfaji átfedéseket, műfaji átjárhatóságot is jól reprezentálják. 

A nemzetközi zsűri válogatás alapján a látogatók a kiállításon 18 művész alkotását ismerhetik meg, akik a nemzetközi digitális triennálé két kategóriájában, - a szabad és a Tristan Tzara 125 című tematikában - kiemelkedően színvonalas műveikért jutalom kiállításban részesülnek, melynek a Vízivárosi Galéria adna helyet.

A tárlat színes, gazdag merítés a triennálé képanyagából: elektronikus nyomatok, fény-objektek, videók láthatóak, melyek a művészek változatos, egyéni értelmezéseinek üzenetét közvetítik.

Hozzászólások