Kiállítás

MENÜ imaginaire

Culinary Institute of Europe
2021. április 23. (péntek) - 2021. május 30.

Helyszín:

Culinary Institute of Europe
1088 Budapest, Bródy Sándor utca 44

Részt vevő művészek: 2050+ and -orama; Absentology (Horváth Márk &Lovász Ádám), Arne Hendriks, Fuzzy kollektíva (Gedeon Tekla & Sebastian Gschanes) Gerard Ortín Castellví, HódiCsilla, Lakner Antal, Marie Caye & Arvid Jense, Masha Ru, NEOZOON, Szabó Eszter Ágnes, The Center for Genomic Gastronomy, Thieu Custers, Thomas P. Grogan (Tuda Syuda Collective)


Részt vevő kurátorok: BÜRO imaginaire (Szalipszki Judit és Tüdős Anna)


Partnerek: Felelős Gasztrohős, Igor Metropol, Levegő Munkacsoport, Culinary Institute of Europe, Zöld Kapcsolat Egyesület, C3


Támogatók: Summa Artium, Goethe Intézet, Francia Intézet, Cervantes Intézet, Olasz Intézet, Koreai Kulturális Központ, Osztrák Kulturális Fórum


A MENÜ imaginaire fókuszában az étkezés jövője áll: képzőművészek, designerek és filozófusok kérdésfelvetéseit ismerhetjük meg az élelmiszer-rendszerek legégetőbb kérdéseivel kapcsolatban. Életmódunk és fogyasztási szokásaink jelentős mértékben formálják a tájat és a természeti környezetet – a bemutatott művek és az általuk felvázolt spekulatív hipotézisek az étkezés kérdésén keresztül vizsgálják az emberi tevékenységek környezetre gyakorolt hatását is.


Legtöbbünk étkezés közben kerül a legintimebb kapcsolatba a környezettel: az evés végső soron belsővé tett táj. A MENÜ imaginaire keretében bemutatott spekulatív futurológiai projektek megkérdőjelezik az elképzelést, hogy az ember bármennyire is leválasztható a környezetről vagy a „természetről”, függetlenül lakhelyétől vagy életformájától. A kiállításon látható művek a léptékük miatt nehezen tudatosítható globális folyamatokat az evés mindennapi, zsigeri tapasztalatán keresztül teszik elképzelhetővé. A test kitüntetett szerepet játszik ebben a gondolatkísérletben: nemcsak az esztétikai befogadás terepeként, hanem – akár önmagát és fogyasztását lecsökkentve, akár salakanyagait erőforrásként hasznosítva – a környezeti változásokhoz alkalmazkodó indikátor szervezetként is. A résztvevők elképzelései igen változatosak: vannak köztük optimista, rendkívül pesszimista, a hagyományokat átértelmező, az új technológiák lehetőségeire építő vagy azok hatékonyságát megkérdőjelező pozíciók is.

Hozzászólások