Kiállítás

Munkácsy: a sikersztori

Almásy-kastély Látogatóközpont
2023. december 07. (csütörtök) 10:00 - 2025. január 05. (vasárnap) 18:00

Helyszín:

Almásy-kastély Látogatóközpont
5700 Gyula, Kossuth utca 15

Az első ecsetvonásoktól a világhírnévig követi végig Munkácsy Mihály életét a gyulai Almásy-kastély csütörtökön nyíló új időszaki tárlata. Az alkotó ezzel „visszatér” abba az épületbe, ahol ismerkedni kezdett a festészettel: a gyulai kastélyba.


A gyulai kiállítóhelyeket működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. az elmúlt években több különleges tárlatot rendezett már. Ilyen volt a Kohán Képtárban Böhm József nagybányai festőket bemutató magángyűjteményének kiállítása, vagy az Almásy-kastély időszaki kiállítóterében a Herendi Porcelánmanufaktúra és az Aradi Ereklyegyűjtemény bemutatkozása.


A fentieknél is különlegesebb volt a kastély legutóbbi tárlata. A Sisi-kiállítás a fentiektől eltérően ugyanis nem „készen” érkezett, azt a Gödöllői Királyi Kastéllyal közösen alkották meg.


- Az említetteknél is jelentősebb a kastély új kiállítása – tájékoztatott Fekete-Dombi Ildikó. A kiállítóhelyeket működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette: - A Munkácsy: a sikersztori című tárlatunk különlegességét azon túl, hogy minden elemében saját készítésű, a bemutatásra kerülő, másfél milliárd forintos biztosítási értékű eredeti műalkotások adják. Ez minden korábbi vállalásunknál jelentősebb.
- Munkácsy kora egyik legfelkapottabb művésze volt, valóságos celeb. Története az árva asztalosinastól minden idők legjobban fizetett élő festőjéig igazán izgalmas, erről szó a kiállítás.


Fekete-Dombi Ildikó közlése szerint nem hagyományos képzőművészeti kiállítást alkottak meg. A tárlatban ugyanis az eredeti műtárgyak megjelenítette pillanatok közötti történéseket interaktív eszközök mesélik el.
- Az installációk elkészítéséhez a 21. századi technológiát használtuk – mondta az ügyvezető. – A 19. századi párizsi Salont, Munkácsy berobbanásának helyszínét például VR szemüvegen jelenítjük meg. A Siralomház című festmény több síkban jelenik meg egy installáción; a kivágott alakok helyét a mesterséges intelligencia segítségével alkották meg a szakemberek.
- Összetett feladat volt a műtárgyak szállításának összehangolása is, hiszen a gyulai múzeum mellett három kiállítóhelytől, egy aukciósháztól és három magángyűjtőtől kapjuk kölcsön az alkotásokat – közölte a szakember.
Fekete-Dombi Ildikó elmondta még: a különlegesen nagyértékű művek különleges biztonsági intézkedéseket is igényeltek. A kiállítóhelyek munkatársai sem a megszokott protokolljuk szerint jártak el a tárlat előkészítésekor és rendezésénél, s a kastély állandó kiállításában tapasztalttól eltérően szigorúak azok a szabályok is, amelyek betartását a látogatóktól kérik. A kastélyban megszokottól eltérően kérik, hogy táskát, csomagot ne vigyenek a látogatók a kiállítótérbe, fényképezés és videózás esetén pedig sem vakut, sem állványt vagy szelfibotot ne használjanak.
A Munkácsy: a sikersztori című kiállítás 2023. december 7-én 17 órakor nyílik; a nagyközönség másnap nyitástól tekintheti meg. A tárlat a gyulai Almásy-kastély minden nyitvatartási napján látogatható 2025. január 5-ig.


 

Hozzászólások