Kiállítás

Nagylátószög - 120 éves a magyar film

Online nézhető ONLINE
(nincs beállítva)

Virtuális térbe költözött a Filmintézet nagysikerű filmtörténeti kiállítása


A Magyar Film Napjától, április 30-tól elérhető online a Nagylátószög – 120 éves a magyar film virtuális kiállítás, így bárhol, bármikor megtekinthető a 2021-ben a Ludwig Múzeumban megrendezett hiánypótló filmtörténeti tárlat, amely elsőként nyújt átfogó képet a magyar film izgalmas történetéről a kezdetektől napjainkig.


„Ez a kiállítás azokra a fontos kérdésekre adhat választ, amelyeket korábban "elfelejtettünk" megkérdezni a magyar film nagyjaitól” – jelentette ki Koltai Lajos a Nagylátószög – 120 éves a magyar film virtuális kiállítás bemutatóján az NFI Filmarchívumban. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, rendező, érdemes művész hangsúlyozta: a filmkészítés folyamatos tanulást jelent, ebben az ismeretszerzésben nyújt segítséget a tárlat.


A Nemzeti Filmintézet által a 2021-ben életre hívott Nagylátószög című kiállítás a Ludwig Múzeum 14 termében összesen mintegy 800 m²-n mutatta be a magyar filmtörténet mérföldköveit és kevésbé ismert fejezeteit, a páratlan ismeretanyagot mozgóképek és a filmgyártáshoz kapcsolódó tárgyak, műalkotások gazdagították. A tárlat öt hónap alatt közel negyvenezer látogatót vonzott, az ExhibitOnline informatikai cég fejlesztésével megvalósult korszerű online megjelenítés pedig most lehetővé teszi, hogy immáron távolról, az ország bármely pontjáról és határon túl is elérhető legyen a kiállítás, amelynek anyaga így jól használható oktatási célra is.


„Ez a virtuális kiállítás kiváló példája annak, hogy miként tudjuk a magyar filmművészet emlékeit ápolni, kutatni és minél szélesebb körben hozzáférhetővé tenni" – összegezte Pál Ákos, a Nemzeti Filmintézet vezérigazgatója, aki szerint egyre nagyobb szükség van a filmes szakemberekre. Hozzátette, hogy „az NFI több ezer szakember képzését támogatta az elmúlt években, míg a pályaorientációs programjaival a fiatalokat szeretnék az iparba csábítani. „A Nagylátószög kiállítás egyik célja éppen az, hogy ezzel az új platformmal a fiatalokhoz is közelebb hozzuk filmművészetünk elmúlt 120 évét.” – tette hozzá Pál Ákos.


Ráduly György, az NFI Filmarchívum igazgatója a kiállítás létrejöttét segítő filmarchívumi szakemberek elszántságát és professzionalizmusát méltatta, és elmondta, hogy „a virtuális kiállításnak egyelőre nincs záró dátuma, az elkövetkező években időkorlát nélkül, ingyenesen megtekinthető” és a Filmarchívum által indított Klassz programon keresztül, az Oktatási Hivatallal való együttműködés keretében hatezer iskolába juttatják el a virtuális tárlatot. Tervezik továbbá egy hiánypótló filmes központ létrehozását Budapesten, ahol állandó filmtörténeti tárlat és időszaki kiállítások, fesztiválok is helyet kaphatnak.


Barkóczi Janka, az NFI Filmarchívum kutatója, a kiállítás egyik kurátora, elmondta, hogy a Nagylátószög katalógusnézet klasszikus formában mutatja be a kiállítást, de 3D-ben is bejárható mind a 14 terem, ahol a szövegekbe, képekbe kattintva a kiállított tárgyak, tablók, videók élményszerű módon tekinthetők meg.


Kurutz Márton, az NFI Filmarchívum gyűjteményi és kutatási menedzsere, a kiállítás kurátora a tárlat anyagát ismertette: az első egységben a mozi születése előtti korszakból láthatók olyan eszközök, amelyek az állóképet meg tudták mozgatni, 1901-ben pedig már elkészült a magyar filmtörténet első mozgóképes alkotása A táncz címmel. A kiállítás felidézi a hazai némafilm, - illetve a korai hangosfilmek korszakát, a második világháború utáni, a rendszerváltozásig tartó magyar filmtörténetet pedig három részre (1945-1956; 1957-1968; 1969-1989) bontva mutatja be. Külön egység taglalja a cenzúra történetét, a Balázs Béla Stúdió éveit, a filmgyártás folyamatát, a magyar animáció történetét, illetve a rendszerváltás óta eltelt három évtized filmes sikereit. Az online tárlaton több mint 100 videó és 300 műtárgy tekinthető meg, köztük díjak, emléktárgyak és jelmezek.

Hozzászólások