Kiállítás

Párizs levegőjét hozta - Czóbel Béla (1883–1976) festőművész munkái

Czóbel Béla festőművész
Városi Képtár - Deák Gyűjtemény
2022. augusztus 26. (péntek) 18:30 - 2022. december 4.

Helyszín:

Városi Képtár - Deák Gyűjtemény
8000 Székesfehérvár, Oskola utca 10.

A kiállítással a 20. század egyik legjelentősebb magyar mestere és a Deák Gyűjtemény alapítója, adományozója iránt is tiszteleg. Czóbel Béla és Deák Dénes közötti barátság és a gyűjteményben található huszonkét Czóbel alkotás is indokolja, hogy önálló kiállításon mutassuk be munkásságát. A saját kollekciót öt múzeumból és négy gyűjteményből való válogatás egészíti ki. Ez a válogatás – ha nem is bőkezűen - de keresztmetszetét adja a hét évtizedes alkotói pályának.

A fél életét külföldön töltő alkotó – aki Nagybányán, Münchenben, Párizsban sajátította el a mesterséget – a huszadik század első éveiben, Párizsban élve a korszak újító mestereivel, Picassoval, Modiglianival, Matisse-szal és másokkal együtt állított ki. A korabeli kiállítási kritikák együtt emlegették és dicsérték velük Czóbelt.

1914-ben a háború kitörésekor az internálás elől menekült, elhagyta Párizst, ahova Hollandia és Berlin után 1925-ben tért vissza. A magyarországi művészeti élettel folyamatos kapcsolatot tartott, tagja volt a Nyolcak és a MIÉNK művészeti csoportoknak is.

A második világháború alatt Magyarországon, Szentendrén rendezkedett be. A háború befejeződése után kétlaki életet élt: Párizs és Szentendre is otthont adott számára.

Azon ritka alkotók közé tartozik, akinek munkáiból életében múzeumot avattak. Az 1975-ben megnyílt múzeum, meg-megújuló tárlatokkal azóta is várja látogatóit. 2022-ben Két paletta címmel a második feleség, Modok Mária és Czóbel Béla műveiből mutatnak be válogatást, ahova a Deák Gyűjtemény Modok munkáiból is válogatott a kurátor.


 

Hozzászólások