Kiállítás

PUK20 (2002-2022) - Csáki (Ivett), Hegedüs (Adrián), Kováts (Enikő), Poprócsi (Barnabás) kiállítása

Irokéz Galéria
2022. május 13. (péntek) 19:00 - 2022. május 15. (vasárnap) 15:00

Helyszín:

Irokéz Galéria
9700 Szombathely, Thököly út 36.

A kétezres évek elején tűnt fel Szombathelyen a technokultúra és az underground művészeti ágakból különlegesen, egyedi stílusban építkező egyesület, a PUK csoport. A nem megszokott, hétköznapitól merőben eltérő, olykor-olykor polgárpukkasztó hangnemben kommunikáló társulat tagjai gondolkodó, véleményüket vállaló, kreatív fiatalokból alakult azzal a közös elképzeléssel, hogy közvetlen és tágabb környezetük világlátását, a társadalmi gondolkodást a kortárs képzőművészet nyelvén alakítsák, megmutassák: lehet másként.

A PUK csoport művészeti és kulturális egyesület 2002-ben jött létre, hivatalosan az akkori Savaria Mozi – és a helyi minőségi filmművészet – megmentésére, a hamarosan megnyitni tervezett plázamozi (és hollywoodi blockbusterek) ellen. Kulcsfigurája Hegedüs Adrián. Adrián tervei között azonban egy olyan közösség megtalálása, összegyűjtése, formálása is szerepelt, akik a legkülönfélébb művészeti ágakban tevékenykednek, hasonló zenei ízléssel és világlátással, szemlélettel rendelkeznek.


Előzmények:
Illegál bítz zenei és kulturális party sorozat a Pincém Underground Klubban
A szombathelyi fotóklub rövidéletű felélesztése az MMIK-ban
Senki sem normális kiállítás a Savaria Moziban
Leopold Bloom látogatása a Hegedüs-családnál (Bloomsday 2001.)


A „gyűjtő-hely”, az olvasztótégely a Pincém elnevezésű klub volt, ahol az eseményeken részt vevők, azok baráti és ismerősi köréből kerültek ki a csoporttagok: fiatal, amatőr, autodidakta alkotók, akik a legkülönfélébb művészeti ágakban - fotózás, filmezés, költészet, festészet, grafika, zene, stb. - ténykedtek, ténykednek a mai napig. A hasonló érdeklődésű szubkulturális baráti közösség az alapítás után röviddel összművészeti társulássá verbuválódott. Hangsúlyos szempont volt a két évtized alatt végig az alkotói szabadság: mindenki abban, és úgy alkotott, ahogy szeretett, azzal a közös igénnyel, hogy csoportként is adjanak, mutassanak valamit, amellyel hatni tudnak. Megnyilvánulásaik, rendezvényeik jellegzetesek voltak: akciószerű performanszok, happeningek, kiállítások, zenei rendezvények, gyakran ezek együttese, különös vegyítése jellemezte létezésüket. A heti rendszerességű PUK-gyűlések hétfő esténként a főiskolás klubban zajlottak. 2005-ig bezárólag számos eseményt szerveztek, az évek során több, más szervezésű – például városi – rendezvények is megmutatkoztak. 2005-ben Hegedüs Adrián lemondott az elnökségről, így hivatalosan is megszűnt az egyesület, bár a tevékenység folytatódott. A tagok közül páran önállóan is folytatták alkotói és rendezvényszervezői tevékenységüket. A 2016 és 2018 között rendezett SZAVASZ – Szombathelyi Kortárs-Underground Audiovizuális Minifesztivál szervezői és segítői körében is megjelentek az egykori PUK-tagok, visszatért a PUK-szellemiség, annak ellenére, hogy saját rendezvény már nem jött létre. 2018-ban kapott a PUK új szlogent: Élt. Él. Élni fog.


A kiállítás megtekinthető: 2022. május 14-én (szombat) és 15-én (vasárnap) 10.00-15.00 óra között előzetes bejelentkezéssel (+36 30 3905111).

Hozzászólások