Kiállítás

Sajdik Ferenc életműkiállítása

Sajdik Ferenc grafikus
Pannónia Ház
(nincs beállítva)

Helyszín:

Pannónia Ház
2600 Vác, Köztársaság út 19

2021. július 22-én megnyílt Sajdik Ferenc, Kossuth- és Munkácsy-díjas grafikus, karikaturista életmű kiállítása Vácon, a Pannónia Házban. A Ludas Matyi hetilap legendás rajzolója, Csukás István népszerű mesefiguráinak életre keltője, Pom Pom és Gombóc Artúr megformálója, a maholnap 91 éves művész az ünnepélyes megnyitón úgy fogalmazott: nagyon jó érzés számára, hogy méltó környezetbe kerültek a képei. A patinás, több mint 300 éves, felújított épületben négy teremben kapott helyet a közel 150, eredeti alkotásból álló gyűjtemény.

A klasszicizáló barokk stílusban épült egyemeletes, belső udvaros Pannónia Ház az eltelt évszázadok során működött már kocsmaként, fogadóként, kereskedőházként, színházként, moziként, de volt itt korábban étterem, sörfőzde, pártiroda és múzeum is. A reformkorban az ország legismertebb színészei érkeztek ide egy-egy darabbal, az akkori Aranyszarvas Vendéglőben vándorszínészként Petőfi Sándor is megfordult.

Most, a vendéglő egykori éttermében Sajdik Ferenc egyedülálló, attribútumokkal (karakterizáló tárgyakkal) kiegészített portréi kaptak helyet. Sajdik az 1980-as évektől készít képkeretekbe foglalt, pasztell karikatúrákat számára fontos történelmi személyiségekről, képzőművészekről, színészekről, írókról. Minden portréja kuriózum: a keretekre a művész különféle applikációkat erősít, agyagszobrokat, vagy akár hétköznapi tárgyakat, melyek az ábrázolt személy életművét szimbolizálják.

A földszinti nagyteremben sorakoznak a jellegzetes Sajdik-karikatúrák. Utánozhatatlan stílusú, könnyed vonalakkal megrajzolt és sajátosan színezett állatfigurái, elképzelt élethelyzetei csalnak mosolyt a látogatók arcára.
Külön teremben sorakoznak Váccal kapcsolatos alkotásai. Sajdik Ferenc a városi Duna-korzón tett sétái során ismerkedett meg Papp László műgyűjtővel, akinek Eszterházy utcai galériája előtt rendszeresen megállt. A barátságból -némi unszolással- születtek a városhoz köthető táblaképek. Váci utcarészletek, jelenetek és a város történelmi eseményei jelennek meg Sajdik-köntösbe csomagolva.

A gyerekteremben köszönnek a vendégekre a Civakodó Cipőikrek, Madárvédő Golyókapkodó, a Ho-Ho-ho Horgász, Pom Pom és Gombóc Artúr. Csukás István mesehőseit Sajdik Ferenc formálta meg, közös munkájukból pedig ma is nagyon népszerű rajzfilm-sorozatok születtek. A színes teremben kényelmes puffokban üldögélve néhány epizódot is meg lehet nézni múzeumlátogatás közben.


A Sajdik Gyűjteményhez és a Pannónia Házhoz tartozik Kolodko Mihály, Vácon élő szobrászművész közelmúltban felállított három alkotása is: Mária Terézia, Morzsa kutya és Csúzli miniszobrai, a vasútállomástól a Diadalívig tartó útvonalon.

Tárlatvezetéseken a vendégek olyan izgalmas kérdésekre is választ kaphatnak, miszerint: Miért nem lépett zsoké édesapja nyomdokaiba a kis Ferenc? Hogyan találkozott Csukással? Melyik figurát tette volna el láb alól Csukás, és lett Sajdik a megmentője? Mi a legerősebb motivációja? Milyen véleménnyel van a figuráit miniszoborként megjelenítő Kolodko Mihályról? Hogyan él ma a művész?


A Sajdik életművet bemutató állandó kiállítás keddtől vasárnapig, 10 és 18 óra között várja a látogatókat.

Hozzászólások