Kiállítás

Természettudományi kiállítás

Munkácsy Mihály Múzeum
(nincs beállítva)

Helyszín:

Munkácsy Mihály Múzeum
5600 Békéscsaba, Széchenyi utca 9.

Állandó kiállításaink közül a felső szinten a már korábban megépült Pro Natura kiállítás Békés megye élővilágát mutatja be, elsősorban diorámák segítségével. Itt láthatók földtörténeti múltunk emlékei a fosszíliák is, valamint itt olvashatunk érdekes leírásokat hajdan élt természettudósainkról is.

A legújabb kiállítóhelyünk folyosóján, "expedíciós pillanatképek" címmel, kevéssé ismert országokban készült érdekes fotókon keresztül adunk ízelítőt sokszínű világunkról. Az üvegezett tárlókban, az ezekből az országokból származó emléktárgyakat, valamint legfontosabb kutatási eredményeinket, többek között az új felfedezéseinket mutatjuk be. A szemközti falon Békés megye rovarvilágából láthatunk egy kis ízelítőt, ahol kiemelten foglalkozunk a tiszavirággal és az atracélcincérrel. A bíbic kuckónak keresztelt teremben, a múzeumban folyó természettudományos munkák műhelytitkaiba pillanthat be a látogató, valamint megismerkedhet ezen munkák legfontosabb eredményeivel és magukkal a gyűjteményekkel. Az itt dolgozó vagy korábban itt munkálkodó természettudósok országos jelentőségű madárpreparátum és madártojás, csiga és kagyló, valamint növénytani gyűjteményt, azaz herbáriumot hoztak létre az elmúlt évtizedek alatt.

A természettudományos muzeológia, kutatómunka azonban nemcsak az élőlények gyűjtésében merül ki, hanem a terepi kiszállások során végzett megfigyelések adatainak rögzítését és azok utólagos feldolgozását is magában foglalja. Részben ezek eredményeként tudunk megjeleníteni egy gazdagon illusztrált rövid áttekintést arról, hogy megyénkben milyen élőhelyeken, milyen jelentősebb állatokkal és növényekkel találkozhat az ide látogató érdeklődő vagy egy szakavatott természetbúvár. Külön érdekesség az őshonos élő halakkal berendezett nagy méretű akvárium és a megyénkről készített, padlóba épített űrfotó. Új kiállításunk zárásaképpen a látogató maga is kipróbálhatja a csigagyűjtést egyik legfontosabb mozzanatát a csigahéjak kiválogatását egy talajmintából, majd a megtalált mészvázak beazonosítását. A természettudományi kiállításhoz tartozó különleges hatású három dimenziós természetfilmet pedig, egy külön erre a célra berendezett vetítőteremben tekintheti meg a látogató.

Hozzászólások