Könyv

A VERS - Himnusz200 / Várkert irodalom - A magyar kultúra napja

Várkert Bazár
2023. január 22. (vasárnap) 15:00
Ár: 3000 Ft

Helyszín:

Várkert Bazár
1013 Budapest, I. kerület, Ybl Miklós tér 4.

Zenés irodalmi est a Himnusz 200. születésnapjára a Várkert irodalommal

A Várkert Irodalom Aposztóf sorozata a 2023-as évet egy ünnepi esttel kezdi a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódóan. A Magyar Kultúra Napját január 22-én tartjuk Magyarországon épp azért, mert ezen a napon – idén éppen 200 éve -, tisztázta le Kölcsey Ferenc költő a Himnuszt szatmárcsekei otthonában. Kölcsey Ferenc nevét mindannyian ismerjük, 48 évet élt és neki köszönhetjük azt a verset, amit mindannyian tudunk fejből – ez a Himnusz, a’ Magyar nép zivataros századaiból’ - Magyarország alaptörvénybe iktatott állami himnusza, talán minden idők legfontosabb magyar verse. Kölcsey 33 éves, amikor a verset megírja - a nemzeti újjászületés hajnalán. De mindez irodalomtörténet - azt igyekszünk megfejteni irodalmi programunkon, mit üzen nekünk ma, 2023-ban ez a vers? Egy versnek legalább kétszáz élete is van – és ahány pálya, annyi fókusz, értelmezés.

Vajon mennyire különbözik a Himnusz szövege Kölcsey egyéb munkásságától és miért? Milyen üzenete volt Kölcsey versének a maga korában és mit üzennek a himnusz sorai a mai embernek?
Irodalmi, zenés estünkön Juhász Anna irodalmár vendégei:
Becze Szilvia kiemelt szerkesztő-műsorvezető, zenész, aki a vers és a hozzá kapcsolódó zeneművek keletkezéséről, Erkel Ferencről és a kapcsolódó zenei pályázatról és további érdekességekről mesél.
Az esten kamarakoncerten kapcsolódik számos zeneművel a Budapesti Filharmóniai Társaság.
Vendég: Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó - hisz a Himnusz a sportolók életében különös jelentőséggel bír.

S egy színésznek mit jelent ez a vers? A szilveszter éjszakán, mikor együtt énekeljük a dalt, sokszor színpadon köszönti az előadókat az ünnep és a vers - személyes kapcsolódásról mesél és felolvasószínházban működik közre Szervét Tibor színművész.

Az esten a beszélgetés, koncert mellett felolvasószínház is várható Kölcsey Ferenc életét és a mű születését tekintve.