Könyv

Az irodalomtudomány műhelyei - Magyar irodalmi művek 1956-2016

Művészetek és Irodalom Háza
2021. november 24. (szerda) 18:00

Helyszín:

Művészetek és Irodalom Háza
7621 Pécs, Széchenyi tér 8.

Kötetbemutató beszélgetés Az irodalomtudomány műhelyei programsorozat keretében.

Résztvevők:
Falusi Márton - (irodalomtörténész, főszerkesztő)
Boros János (filozófus)
Flach Georgina (irodalomtörténész, kritikus)
Mekis D. János (irodalomtörténész, kritikus)
Orbán Jolán (irodalmár)

A Magyar irodalmi művek 1956-2016 kézikönyv 52 szócikk-írója 655 szócikkben 332 magyar író szépirodalmi szövegeit elemzi. A kötet célja pótolni „az 1956 utáni korszakról született magyar irodalomtörténet-írások hiányosságait. Megközelítése műközpontú és horizontális, levonja a tapasztalatokat az utóbbi évtizedek teoretikus vitáiból, és a lehető legátfogóbb kép megrajzolására törekszik.


E koncepció megvalósítására – az utóbbi évtizedekben megváltozott olvasói szokásokat is tekintetbe véve – a lexikonforma bizonyult alkalmasnak. A hagyományos írói pályaképek helyett kézikönyvünkben egyedi könyvek rövid, orientáló, és informatív ismertetéseivel találkozik az olvasó. Az egyes műveket sem a szerzők alfabetikus rendje, hanem a kötetek megjelenésének időrendje szerint soroltuk be. A kronologikus szerkezeti felépítés lehetővé teszi, hogy az érdeklődők figyelemmel kísérhessék a tendenciákat, ráláthassanak a kor szellemiségére, hangulatára.


"Reményeink szerint jelen kötet nemcsak a közvetlen szakma, de a legszélesebben vett irodalomszerető közönség számára is megkerülhetetlen, s egyben élvezetes olvasmány lesz. Bízunk továbbá abban, hogy kézikönyvünk az irodalmi kánon teljesebbé tételével hozzájárul a kiegyensúlyozott kulturális emlékezet kialakításához és fenntartásához.” (Falusi Márton, Pécsi Györgyi)
F