Könyv

Bereményi 75 / Online beszélgetés Bereményi Géza életművéről és pályájáról

Online nézhető ONLINE
2021. január 25. (hétfő) 18:00

A 75 éves Bereményi Géza életművéről, pályájáról, prózáról és líráról, dalokról, regényekről és az Azóta is élek című új kötetről Bárány Tibor és Szegő János beszélget a Líra Könyv facebook oldalán. Az esemény linkjét a Magvető facebook oldalán és itt az eseménynél is megosztjuk. A Magvető Kiadó az összegyűjtött novellákat tartalmazó Azóta is élek című kötettel köszönti a 75 éves Bereményi Gézát.

A megannyi műfajban és műnemben alkotó Bereményi Géza 1970-ben A svéd király című novelláskötetével kezdte irodalmi pályáját. Megjelenésekor a mindössze 24 éves szerző kötetbeli alteregójához, Dobrovicshoz hasonlóan az „induló tehetségek közé tartozott”, már első írásaiban is megjelentek későbbi nagy témái, az ős- és hőskeresés, a Teleki tér és nagyszülei legendáriuma. Alkotói figyelme később a dalszövegek, a színház és a film felé fordult, miközben továbbra is fontos műfaja és eszköze maradt a novellisztika, több későbbi filmjének (Eldorádó, Hóesés a Vízivárosban) az ősváltozata eredetileg elbeszélés volt.

A korábban megjelent könyvekből maga a szerző válogatta a mostani kötet anyagát, helyenként új címeket adott a novelláknak. Az olvasó pedig eredendő mozgásában, eleven hullámzásában érzékelheti és láthatja a Bereményi-mitológia alakulástörténetét, bizonyos motívumok és figurák megszületését és tovább-formálódását, a kiválás és az elvegyülés gesztusait, az otthonvesztés és a hazatalálás következményeit.

Bereményi Géza Azóta is élek című kötete megrendelhető. itt.