Ferencesek főztje – Szakácskönyv Csíksomlyóról az 1690-es évekből

2022. december 16. (péntek) 16:00 Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Kultea 1031 Budapest, Korona tér 1
Ingyenes
2022. december 16. (péntek) 16:00 Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Kultea 1031 Budapest, Korona tér 1
Ingyenes

„Milyen étel készülhet tyukmonyból? Eszik vagy isszák a szerdéket? Miért kellett megtrágyázni a mézes borba áztatott kenyeret? Az erdélyi–székelyföldi étkezési kultúra, akárcsak nyelvünk, rengeteget változott az évszázadok alatt: egyrészt sokat gazdagodott, másrészt viszont ‒ ezzel párhuzamosan ‒ számos eleme kifakult vagy teljesen eltűnt. De izgalmas kérdés marad, hogy vajon milyen ízeket élveztek 300 évvel ezelőtti őseink.

Kiadványunkkal egyszerre akartuk ráirányítani a figyelmet egy kevéssé ismert gasztrotörténeti forrásra, valamint – szó szerint is – tálalni az évszázados erdélyi kulináris hagyományt, pontosabban ennek szerzetesi remekeit. Kiválasztottunk hát néhány híján hatvan ételt abból a felbecsülhetetlen értékű kéziratból, amelynek rejtelmeiről a bevezető tanulmány szól, receptjeiket három kalandvágyó szakács kísérletei nyomán a mai olvasó számára is használhatóvá tettük, a kóstolható végeredményt pedig képeken is megmutatjuk.”

Beszélgetőpartnerek: Saly Noémi és Gyarmati Zsolt a könyv szerkesztői, valamint Demeter László, a Tortoma Kiadó igazgatója

Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249
A belépés díjtalan.