Koncert

A Nemzetközi Cigány Dal Napja

Parno Graszt előadó
Lakatos Mónika előadó
Benczúr-kert
2024. augusztus 08. (csütörtök) 19:00
Ingyenes

Helyszín:

Benczúr-kert
1068 Budapest, VI. kerület, Benczúr utca 27.

A legendás észak-macedón énekes, Esma Redžepova születésnapján ismét megrendezésre kerül a Nemzetközi Cigány Dal Napja, mely a sokszínűséget ünnepli cigány és nem cigány művészek részvételével. 2024-ben már tíz magyarországi városban, továbbá öt külföldi helyszínen, közel negyvenöt fellépő zenekarral valósul meg az esemény a Nemzetközi Cigány és Világzenei Hálózat szervezésében. A Benczúr Kerti Esték igazi forgataggal, több fellépővel, koncerttel várja a nézőket.

19:00 - Misztrál
Az együttes tagjai tudatosan vállalják a legkülönbözőbb versek által meghívott zenei megvalósítások sokszínűségét. Több száz dalból álló repertoárból állítják össze tematikus műsoraikat, rendhagyó irodalomóráikat a lírikusabb hangvételtől kezdve egészen a nagyszínpados hangzásig bezárólag. Ezen az estén egy cigánynépdal feldolgozást is hallhat a közönség az együttestől.

20:00 - Romengo és Lakatos Mónika
A Romengo magyarországi oláh cigány zenét játszik. A tagok nagy része ezt a muzsikát anyanyelvével együtt sajátította el. A szülőktől tanult hagyományos cigány népdalokkal, saját számokkal és hangzásvilággal áll színpadra a zenekar. Az együttes mindkét albuma bekerült a World Music Charts Europe 10 legjobb lemeze közé. Lakatos Mónikát az ország az 1996-os „Ki mit tud?” alatt ismerte és szerette meg. 2022-ben megkapta a Kossuth-díjat.

21:00 - Parno Graszt
Az egyik legeredetibb, autentikus cigányzenét játszó zenekar, akik egyedi színpadi megjelenésükkel, hagyományos hangszereikkel, utánozhatatlan táncos előadásmódjukkal és bődületes energiájukkal járulnak hozzá a közönség garantált, mindent elsöprő hangulatához.