Koncert

Ad Libitum – Cseh Tamás születésnapján

Novák János előadó
Tóth Tamás előadó
Online nézhető ONLINE
2021. január 29. (péntek) 18:00 - 2021. január 31. (vasárnap) 23:55
Ár: online jegy: 2000 Ft, családi jegy: 3000 Ft, támogatói jegy: 5000 Ft

Ad libitum – zenei szakkifejezés, jelentése: tetszés szerint. Ezután részletezik a zeneszerzők, mi az, amit az előadókra bíznak. (Tetszés szerinti tempó, ritmus, improvizált hangok, húrválasztás, hangszerelés stb.)


"Tetszés szerint, Cseh Tamással.


Azt a korosztályt képviseljük Márta Istvánnal és Kecskeméti Gáborral, akik annak idején még elsődlegesnek tekintették a komolyzenei pályát. De ha úgy hozta a kedvünk, hangszereinken improvizálva megszólaltattunk népzenét, rockzenét, bluest, countryt, indulót vagy tangót. Első közös fellépésünkön, 1970-ben Kecskeméten, amit a rádió is közvetített, Márta Istvánnal közösen alapított zenekarunk neve Kamarabeat együttes volt. (Társaink voltak még Csontha András és Péterdi Péter.) Mikor öcsém, Novák Emil közvetítésével eljutott hozzánk a kérés, hogy egy, a 25. Színházban fellépő énekes zenésztársakat keres, rögtön régi zenekarunk „kemény magjára” gondoltam.


1973 márciusában a „Dal nélkül” című, 25. Színházi bemutatkozó esten már ebben a klasszikus felállásban – Márta István, Kecskeméti Gábor, Novák János – kísértük Tamást. Ekkor vettük fel az Ad Libitum nevet.


Tamás ezután pár évig „váltott” zenész barátokkal, kettesben Másik Jánossal, Márta Pistával, Jakobi Lászlóval, végül velem lépett fel koncertjein. 1989-ben a Katona József Színházban, a „100. éjszaka” műsorban és 1990-ben, az első erdélyi turnén Márta István és én kísértük őt.


2013-ban Hanák Gábor felkérésére az Országos Széchényi Könyvtári emlékkoncertjén már Bornai Szilveszterrel és Tóth Tamással kiegészülve állt össze újra az Ad Libitum zenekar. Azóta is ebben az összeállításban játszunk. A ritka más alkalmaktól eltekintve, legtöbbször január 22-én, Cseh Tamás születésnapján tartunk közös koncertet. Az esteken egy-egy alkalommal Másik János, Víg Mihály, Bárth János is fellépett.


A Kolibri Színházban idén januárban lesz az ötödik közös Ad Libitum – Cseh Tamás emlékkoncertünk. A koncerten Cseh András énekli a Sztyopka dalt, Horváth Péter Bereményi Géza: A magyar Copperfield című regényéből olvas fel részleteket.


A Cseh Tamás Archívum anyagából Hanák Gábor szerkesztésében eredeti filmkockákon jelenik meg köztünk Tamás. Igazi különlegességeket láthatnak a rajongók."