Koncert

Alice Sara Ott zongoraestje

Alice Sara Ott előadó
Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
2022. január 27. (csütörtök) 19:30
Ár: 3000, 4000, 6000, 8000, 10000, 12000 Ft

Helyszín:

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

Francesco Tristano: in the beginning was
Chopin: 24 Preludes Op. 28 (1-2-3-4.)
Ligeti György: Musica Ricercata (I. Sostenuto, Misurato, Prestissimo)
Chopin: 24 Preludes (5-6-7-8-9.)
Nino Rota: Valse lento molto cantabile
Chopin: 24 Preludes (10-11-12-13-14-15)
Chilly Gonzales: Prelude in C Sharp Major
Chopin: 24 Preludes (16-17-18)
Tōru Takemitsu: Litany (In Memory of Michael Vyner) I. Adagio
Chopin: 24 Preludes (19-20.)
Arvo Pärt: Für Alina, Chopin: 24 Preludes (21-22-23-24.)
Alice Sara Ott: Lullaby of Eternity (based on Mozart: Requiem in D minor, K. 626: Lacrimosa)


Nem mindennapi sztárvendéggel nyitja meg a 2022-es évet az „MVM Koncertek – A Zongora”-sorozat január 27-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Alice Sara Ott szólóestjén bemutatja a Deutsche Grammophon gondozásában megjelent új albumát, az „Echoes Of Life”-ot.
Nem ritkaság, hogy egy muzsikus turnén népszerűsíti új lemezét.
A japán anyától és német apától származó, világhírű zongoraművésznő, Alice Sara Ott is ezt teszi, amikor a közelmúltban napvilágot látott Echoes Of Life (Az élet visszhangjai) című különleges műsorát szólaltatja meg rendhagyó, összefüggő kompozíció élményét nyújtó, szünet nélküli koncerten. A lemez gerincét Chopin Huszonnégy prelűdje szolgáltatja, a zongoraművésznő négy-öt tételenként a prelűdök folyamába ékel egy-egy 20-21. századi kompozíciót, gyökeresen eltérő világú szerzőktől, akik között elvont, modern alkotó éppúgy akad, mint a filmzene, az elektronikus könnyűzene vagy a popzene képviselője. Az utolsó Chopin-prelűd után Alice Sara Ott saját darabja, a Mozart-Requiem Lacrimosa tételét idéző Lullaby To Eternity (Bölcsődal az Örökkévalósághoz) zárja a programot. A tolmácsolások megejtően tökéletesek és szuggesztívek, alapélményünk egyrészt a korok és stílusok kontrasztja, másrészt az, hogy Chopin tételei közé ékelve a többi mű is költői „prelűddé” változik át. A zongoraművésznő 2019 februárjában Instagram-oldalán hozta nyilvánosságra, hogy multiplex sclerosisban szenved. Lemeze a betegséggel vívott harc drámai feladatának lírai feldolgozása: zavarba ejtőn és torokszorítón nyílt vallomás az élet kiszolgáltatottságáról és törékenységéről.


Alice Sara Ott fiatal kora ellenére a világ egyik legkeresettebb művésze lett, a legrangosabb zenekarokkal és karmesterekkel lép fel, állandó vendége a leghíresebb koncerttermeknek. A 33 éves művésznő egzotikus szépsége és bája is mindenkit magával ragad. Küldetésének tartja, hogy a klasszikus zenét a világ minden tájára elvigye és mindenkivel megszerettesse: „Fel kell számolnunk azt a tévhitet, hogy a komolyzene valami olyasmi, ami a jómódú és magasan kvalifikált emberek kiváltsága, mert ez nem igaz. Nem kell műveltnek lenned ahhoz, hogy élvezd a klasszikus zenét. A zene hallgatása tesz műveltté.”


„MVM Koncertek – A Zongora”