Koncert

Beethoven: Örömóda

Elmarad
Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
2020. április 26. (vasárnap) 11:00

Helyszín:

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

Beethoven: IX. (d-moll) szimfónia - IV. tétel


Ludwig van Beethoven életművének nem egy opus magnuma van, hiszen kétségtelenül ilyen a Fidelio, a Missa solemnis, a Nagy fúga vagy a Hammerklavier-szonáta is - de ha csupán egyetlen emblematikus alkotást említhetünk, olyat, amely a legszélesebb közönséget képes megszólítani, az vitathatatlanul a IX. szimfónia. Ez a mű több szempontból is kulcsszerepet játszik az életműben: ez a kései stílus izgalmas fejlődésfolyamatának betetőzése, ez a szimfóniaműfaj Mahlerig mutató forradalmi megújítása - és ez a beethoveni humanista üzenet legvilágosabb, leginkább kézzel fogható megfogalmazása, amely nemcsak az örömről szól, hanem azon keresztül a nagy francia forradalmat követő évtizedek hármas eszméjét, a szabadság, egyenlőség, testvériség gondolatát is képviseli Schiller szavaival: Seid umschlungen, Millionen - Átölellek, emberiség! Nem csoda, ha az Európai Unió éppen e szimfónia IV. tételét, az Örömódát választotta himnuszául.
Hollerung Gábor a délelőtti hangversenyen nemcsak vezényli a szimfónia zárótételét a Budapesti Akadémiai Kórustársaság és a Budafoki Dohnányi Zenekar élén, de gyakorlott műsorvezetőként a mű megértésében is segíti a beethoveni üzenettel ismerkedő gyerekközönséget.


Vezényel, műsorvezető: Hollerung Gábor
Közreműködők: Budapesti Akadémiai Kórustársaság és a Budafoki Dohnányi Zenekar


Az előadás előtt, 9.45-10.30 óráig, Ráhangoló címmel az Előadóteremben ingyenes interaktív, játékos foglalkozást tartanak, amelyre az előadásra jeggyel rendelkező csoportokat, illetve egyéni jelentkezőket várnak. Előzetesen jelentkezni legkésőbb az előadást megelőző szerda éjfélig a csip@mupa.hu címen lehet, a résztvevők létszámának és életkorának megadásával. A foglalkozást minimum hat főnek tartják meg.


Korosztály: 10-14 év