Koncert

Cseh Péter Trió feat. Ávéd János: Plains to See - Lemezbemutató

Cseh Péter előadó
Gyányi Marcell előadó
Richter Ambrus előadó
Ávéd János előadó
BMC - Opus Jazz Club
2023. február 09. (csütörtök) 20:00
Ár: 2500 Ft

Helyszín:

BMC - Opus Jazz Club
1093 Budapest, IX. kerület, Mátyás utca 8.

Km.: Cseh Péter (gitár), Gyányi Marcell (nagybőgő), Richter Ambrus (dob), 
vendég: Ávéd János (szaxofon)

A Cseh Péter Trió 2019-ben alakult a hazai jazzélet három aktív szereplőjével, akik már a zenekar létrejöttét megelőzően is sok közös szereplést tudhattak magukénak. Közös alkotásuk kiindulópontját Péter kompozíciói adják. Ezek a dalok annak ellenére, hogy többnyire hagyományos formai megoldásokat és hangzásokat használnak, mégsem válnak kiszámíthatóvá vagy közhelyessé. Ehelyett kontrasztáló – elmélyült és szárnyaló, gyermekded vagy éppen vadul karcoló – hangulatokon keresztül mutatnak be sajátos merítést a modern mainstream jazz tengeréből.


A zenekari hangzás megformálásában minden tag elengedhetetlen szerepet vállal; egymásra hangolódva hangszíngazdag, érzékeny és dinamikus megszólalást képesek elérni. A Cseh Péter Trió zenéjében a nagy elődök közül a ‘70-es és ‘80-as évek fordulóján berobbant nagy gitáros generáció (John Scofield, Pat Metheny, Bill Frisell) és Herbie Hancock, Michael Brecker vagy Brian Blade hatása egyaránt tetten érhető.


A trió 2022 őszén rögzítette debütáló nagylemezét Plains to See címmel. Az album anyaga az elmúlt két és fél év során fokozatosan állt össze Péter kompozícióiból, így a dalok között sokat játszott és friss darabok is találhatók. A sokféle hatásból (például mainstream jazz, rock, kortárs klasszikus és világzene) táplálkozó zenéket a trió zenekari hangzása fogja egységbe. A Cseh Péter Trio Ávéd Jánossal kiegészülve az Opus Jazz Clubban mutatja be a lemezt ezen a koncerten.