Koncert

FAB Ensemble - Kelemen, Kokas, Horti, Langer, Rysanov, Balog, Fejérvári, Joó

FAB Ensemble előadó
Kokas Katalin előadó
Kokas Dóra előadó
Horti Lilla előadó
Balog József előadó
Maxim Rysanov előadó
Fazekas Gergely műsorvezető
Online nézhető ONLINE
2021. március 02. (kedd) 19:30
Ingyenes

Km.: Horti Lilla (szoprán), Kokas Katalin, Kelemen Barnabás (hegedű), Maxim Rysanov (brácsa), Kokas Dóra (cselló), Balog József, Fejérvári Zoltán (zongora); műsorvezető: Fazekas Gergely


Ravel: Szonáta hegedűre és csellóra
Sosztakovics: Hét románc Alexander Blok verseire, op. 127
Koppel: Tarantella
Schumann: Esz-dúr zongoranégyes, op. 47


A FAB Ensemble ötödik koncertjének első számaként Maurice Ravel hegedű–cselló duója hangzik el Kokas Katalin és Dóra előadásában. A kompozíció, amelyet Debussy emlékére komponált Ravel 1920 és 1922 között, az életmű egyik legizgalmasabb darabja: „A zenét egészen a csontjáig lehántottam” – írta róla a zeneszerző, s valóban, egyetlen felesleges hang nincs benne. A nagy hangszerelő, a zenekari színek és harmóniák mestere itt két lineáris szólammal varázsol. Egészen másként varázslatos mű Sosztakovics hét románca 1967-ből. „Minden, amit a hosszú évek során ezidáig komponáltam, csak előkészület volt ehhez a műhöz” – írta Sosztakovics a ciklusról, amelyet a Horti Lilla, Langer Ágnes, Kokas Dóra és Balog József előadásában hallhatunk. A legendás csellistának, Msztyiszlav Rosztropovicsnak és szoprán énekesnő feleségének, Galina Visnyevszkajának ajánlott, zongoratrióra és szopránra írott ciklus a múlt századforduló egyik legjelentősebb orosz szimbolista költője, Alexander Blok verseit zenésíti meg, letaglózó drámaisággal. A szünet után elsőként a kortárs dán zeneszerző, az egykor rockzenészként induló Anders Koppel marimbára és hegedűre írott káprázatos ritmusokban gazdag, rendkívül szellemes Tarantellája lesz hallható Kelemen Barnabás és Joó Szabolcs előadásában, a koncert záró számaként pedig a kamarazenei repertoár egyik legismertebb darabja, Robert Schumann Esz-dúr zongoranégyese szólal meg. Ez utóbbiban Kelemen Barnabáshoz Maxim Rysanov, Kokas Dóra és Fejérvári Zoltán csatlakoznak.


FAB Ensemble - Kokas Katalin, Kelemen Barnabás és barátaik 5.


Az Online Koncertterem programjai a járvány enyhüléséig ingyenesen tekinthetők meg a Zeneakadémia honlapjánFacebook oldalán és Youtube csatornáján, de nem minden esetben mindenhol. Kísérje figyelemmel a Zeneakadémia oldalain található információkat!