Koncert

Frenk lemezbemutató

Frenk előadó
Magyar Zene Háza (Koncertterem)
2022. december 10. (szombat) 19:30
Ár: 3000 Ft

Helyszín:

Magyar Zene Háza (Koncertterem)
1146 Budapest, XIV. kerület, Olof Palme sétány 3-5

Frenk a hazai zenei élet jelentős, de saját állítása szerint is meghatározhatatlan alakja. Szinte minden hangszeren játszik, lemezein ő maga dobol, zongorázik, gitározik, énekel. Zenéjében ötvöződik a pop, a funk, a rock’n’roll, a klasszikus zene, a sanzon és a jazz. Dalai egyszerre nőiesek és férfiasak, lágyak, melankólikusak, vadak, erőtől feszülőek. Hetedik nagylemezét a Zene Házában mutatja be.


A Torma Gábor néven született, és a Hiperkarma dobosaként ismertté vált Frenk az együttes első leállása után kezdett el foglalkozni szólóprodukciójával. 2006-ban jelent meg bemutatkozó albuma Szívzörejek címmel, mely ugyan a klasszikus értelemben vett dalszerző-előadó lemez, de a pesti éjszakáról szóló artpopos dalok ki is emelték abból a közegből az anyagot. Ahogyan a további alkotásait is, amelyeken szinte mindig minden hangszert egymaga játszik fel és amelyeken idővel egyre több funkos elem is feltűnt, a színvonal pedig soha nem ereszkedett meg.


Jóllehet Frenk elsősorban szólókarrierjére koncentrál, emellett rendszeresen látható színpadon a Budapest Bár fellépésein, illetve több kreatív zenei formációnak is tagja, többek között a Tom Waits tiszteletére létrehozott Braindogs-ban dobol, énekel, zongorázik, gitározik. Az elmúlt években két magyar nyelvű albummal (Magyar Pszicho - 2017, Tudom kivagyok - 2020) és egy angol nyelvű feldolgozáslemezzel (Songs For Jelena - 2015) jelentkezett – ez utóbbi zsáner, mások dalait a maga képére formálni, mindig is jól állt neki. Frenk sajátos stílusa – rock’n’roll-popsanzon a nagyvárosi éjszakák füstös lokáljaiban, funkkal, new wave-vel megtoldva – természetesen koncertjein is visszaköszön. Legújabb, Abszolút szabadon című, az év második felében megjelenő hetedik stúdiólemezének bemutatóját a Magyar Zene Házában tartja, elismert zenésztársakkal a hangszeres posztokon.