Koncert

Haydn Philharmonie, vez., km.: Nicolas Altstaedt

Nicolas Altstaedt karmester
Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
2020. március 04. (szerda) 19:30
Ár: 2500, 3200, 3900, 4900, 6900 Ft

Helyszín:

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

Werner: Három fúga a Hat fúga című sorozatból - Haydn közreadása
Pleyel: B-dúr oktett
Haydn: C-dúr csellóverseny, Hob. VII b:1
Haydn: C-dúr („A szórakozott”) szimfónia, Hob. I:60


„Joseph Haydn és környezete: elődök és követők” - így jellemezhetnénk a zenekar budapesti fellépésének műsorát.


Globalizálódó korunkban, mikor az utazás összehasonlíthatatlanul könnyebb és gyorsabb, mint valaha is volt, a válogatott tagságú, nemzetközi zenekarok aranykora virradt fel. Ismerünk néhány ilyet - egyik jobb, mint a másik. Közülük való a Müpa Régizene Fesztiválján fellépő együttes is, amely pár éve még más nevet viselt.
Kezdetben vala az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar: Fischer Ádám 1987-ben a két nemzet muzsikusaiból alapított együttest, hogy egyesítse két nagyszerű zenei tradíció erényeit egy olyan zeneszerző életművének szolgálatában, akit mindkét nép jogosan érez sajátjának. Huszonnyolc sikeres év után Fischertől az 1982-ben született német-francia csellista, Nicholas Altstaedt vette át az együttes vezetését: a 2015/16-os évad óta ő áll a zenekar élén, amely ezzel egyidejűleg változtatta nevét Haydn Philharmonie-ra - időközben ugyanis a korábbi osztrák-magyar tagságból nemzetközivé vált az együttest alkotó muzsikusgárda.
„Joseph Haydn és környezete: elődök és követők” - így jellemezhetnénk a zenekar budapesti fellépésének műsorát. A hangversenyt bevezető Három fúga alkotója, a Haydnnál közel négy évtizeddel korábban született Gregor Joseph Werner Haydn elődje volt az Esterházyak szolgálatában. Ignaz Pleyel viszont 1772-től Haydn növendékeként tanult Eisenstadtban. (Brahms Változatok egy Haydn-témára című műve feltehetően az ő egyik kompozíciójából veszi alapdallamát.) Színesíti a program kínálatát, hogy Nicholas Altstaedt nemcsak karmesteri minőségben lép pódiumra az est során, hanem Haydn rendkívül népszerű C-dúr csellóversenyének szólistájaként hangszerét is kézbe veszi.