Koncert

Jacobus Gallus és 20-21. századi követői

Martina Batič karmester
Online nézhető ONLINE
2020. december 04. (péntek) 20:00 - 23:59

Martina Batič és a Magyar Rádió Énekkarának hangversenyét élőben a adiomusic.hu honlapon követheted. Szólót énekel Stefanik Márta és Csapó József.


Gallus: Pater noster
Rachmaninov: Bogoroditse Djevo
Praetorius/Sandström: Es ist ein Rose entsprungen
Morten Lauridsen: O magnum mysterium
Andrej Makor: O magnum mysterium
Gallus: Myrabile mysterium
Gallus: Ave Maria
Tine Bec: Ave Maris stella
Trond Kverno: Ave Maris stella
Ambrož Čopi: Ave Maris stella
Damijan Močnik: Alma redemptoris
Rok Golob: Alleluja


Jacobus Gallus a közép-európai régióból származva szinte egyedüliként nőtt fel olyan kortársaihoz, mint Lassus vagy Palestrina. A mai Szlovénia területén született, majd morva és cseh területeken szolgálva vált a 16. századi zene kiemelkedő alakjává, ám halála (1591) után három évszázadon át gyakorlatilag semmit sem tudtunk róla – a zenetudomány első, Gallusról szóló írása 1890-ben, egy szlovén egyházzenei folyóiratban jelent meg. A Sapszon-bérlet második estjén a világhírű szlovén karnagy, Martina Batič vezényli a Magyar Rádió Énekkarát, különösen fontos volt számára, hogy a műsorban kitüntetett szerep jusson a késő-reneszánsz mester kompozícióinak.
A koncert természetesen nemcsak a dicső múltat idézi, a mai szlovén kórusmuzsika több jeles képviselőjének műve is felcsendül majd. Az új nemzedék műhelyéből Tine Bec (1993) és Andrej Makor (1987), a középgeneráció képviseletében Rok Golob (1975), Ambroz Copi (1973) és Damijan Močnik (1967) egy-egy műve hangzik el.


Sapszon-bérlet/2.