Koncert

Jazz előszilveszter

Mózes Tamara előadó
Fonó Budai Zeneház
2021. december 30. (csütörtök) 20:00
Ár: 2500 Ft, elővét: 2000 Ft

Helyszín:

Fonó Budai Zeneház
1116 Budapest, XI. kerület, Sztregova utca 3.

Tálas Áron trió, Kaltenecker Zsolt - Mózes Tamara duó, Horváth Tojás Gábor trió


December 30-án hagyományosan jazz tölti be a zeneház termeit. Kaltenecker Zsolt és Mózes Tamara közös duóformációjukkal lépnek fel. Mindketten igen széles zenei spektrumon mozognak, közös zenei univerzumuk a jazz, a pop, a rock, az elektronikus hangzások, a progresszív zenei elemek és az improvizáció különleges keveréke. Tálas Áron és zenéje az egyik legjobb dolog, ami történhet egy koncertlátogatóval. Az idén harmincéves zongorista, dobos és zeneszerző, Tálas Áron a hazai fiatal jazzgeneráció egyik legnagyobb figyelmet érdemlő alakja, aki triójában Barcza Horváth József bőgőssel és Gyárfás Attila dobossal játszik együtt. Horváth Tojás Gábor visszatérő vendég a Fonó színpadán. Triójától főként saját szerzeményeket hallhatunk, hangzásukat akusztikus jazzként definiálják.


Tálas Áron Junior Prima, Gramofon, és Artisjus díjas jazz-zongorista, zeneszerző. 2015-ben alapította meg trióját. Két lemezt vettek fel, melyeken saját szerzeményei hallhatóak. Első lemezükről így írt Zipernovszky Kornél kritikus a Magyar Narancsban:
"Rengeteg finom utalás hallható ki Tálas játékából, de ez mellékes. A lényeg, hogy ezen a ma már szinte elvárható virtuozitáson túl eredetisége, közlékenysége, elképesztően kifejlett formaérzéke és muzikalitása valami olyat produkált ezen a lemezen, aminek saját világa van."
Második lemezük a „Little Beggar” 2018-ban az “Év Jazzlemeze” lett a Gramofon magazinban. Ezen a koncerten a régi szerzemények mellett új számok is elhangzanak.


A billentyűs és zeneszerző Kaltenecker Zsolt először 2017-ben dolgozott együtt Mózes Tamarával egy electro-jazz együttesben, ahol már több dalt is közösen komponáltak. Ezután kezdtek el dolgozni saját anyagukon, billentyűre (különféle effektekkel) és énekhangra (looperrel ill. angol-francia szövegekkel). 2020 szeptemberében nagy sikerrel debütáltak duóban az Opus Jazz Club-ban. Mindketten igen széles zenei spektrumon mozognak, közös zenei univerzumuk a jazz, a pop, a rock, az elektronikus hangzások, a progresszív zenei elemek és az improvizáció különleges keveréke.


A Horváth Tojás Gábor Trió, a megjelenés előtt álló új „Tricks” című negyedik lemezük anyagát fogja bemutatni a Fonóban! A zenekar harmadik „Soundtrack” című lemezét Gramofon díjra jelölték, és Gábor elnyerte a Az Év zeneszerzője kitüntető címet a jazzma.hu olvasói szavazatai alapján.
A Trió, főként Gábor saját szerzeményeit játssza. Hangzásukat akusztikus jazzként definiálják amelybe finoman csempésznek bele egyéb zenei stílusokat: filmzenét, popot népzenét, és egy kis klasszikus zenét is. Műsorukban a lágyabb lírikusabb daloktól, egészen a pörgős progresszívebb hangzásik sok minden megtalálható. A Triót három, jól összeszokott zenész alkotja, Gábor és Gálfi Attila (Sárik Péter Trio, Gereben Zita) már 20 éve zenélnek együtt számos formációban, amelynek hatása minden percben érződik a játékukon! Ezt egészíti ki Horváth Balázs (Borbély Mihály, Dresch Quartet) erős, és magabiztos bőgő játéka, mely a Triót egy energikus, közös improvizációkon és interakciókon alapuló érzelemgazdag játékú zenekarrá fogja össze. A triónak eddig három lemeze jelent meg, amelyet itthon és külföldön, a kritika és a közönség is nagy sikerrel fogadott.