Koncert

JAZZ/TAKES SUPERGROUP Feat. Niels Lan Doky, Bill Evans, Harvey Mason & Darryl Jones

Bill Evans előadó
Niels Lan Doky előadó
Harvey Mason Jr. előadó
Darryl Jones előadó
RaM-ArT Színház
2022. november 02. (szerda) 20:00
Ár: 2900, 4900, 7900, 9900, 12900, 15900 Ft

Helyszín:

RaM-ArT Színház
1133 Budapest, Kárpát u. 23.

2022 őszén a Niels Lan Doky Nemzetközi Jazz Kollektíva bemutatja új projektjét, a JAZZ/TAKES SUPERGROUP-ot. Négy legendás zenész indul zenei utazásra, amely az NLD IJC egyik legsikeresebb koncepcióján, a Jazz/Takes koncertsorozaton alapul. Bár a Jazz/Takes kreatív feladata összetett, a koncepció egyszerű: A kortárs zene jól bevált műfajainak kánonjainak értelmezése – a jazz szemüvegén keresztül.


A JAZZ/TAKES SUPERGROUP saját eredeti szerzeményeik és olyan műfajok zászlóshajóinak jazz-interpretációinak keverékét játssza, mint a 90-es évek Grunge (Pearl Jam, Soundgarden, Alice In Chains, Nirvana, Soundgarden), 70-es évek Disco (Chic, Abba, Sister Sledge), francia elektronikus (David Guetta), Heavy Metal (Metallica), 90-es évek Hip Hop (Nas, Notorious B.I.G., A Tribe Called Quest), 70-es évek New York Post Punk (Television, Patti Smith, The Ramones), 80-as évek UK New Wave (New Order) és még sok más. A sorozat rendszerint a dániai Louisiana Modern Művészeti Múzeumban található, és a jazz legnagyobb legendái közül néhányan már szerepeltek benne. Most először a JAZZ/TAKES SUPERGROUP elviszi ezt a csábító projektet Európa más részeire is.


Két évvel ezelőtt egyedülálló együttműködés indult a művészeti világ egyik legjelentősebb intézménye – a dániai Louisiana Modern Művészeti Múzeum – és napjaink egyik legkreatívabb és legtermékenyebb zenésze – Niels Lan Doky zongorista és producer – között, amelynek eredményeként innovatív és nagy sikerű koncertsorozat jött létre “Jazz/Takes” címmel. A Louisiana Museum of Modern Art a világ leglátogatottabb művészeti múzeumai közé tartozik, és szerepel Patricia Schultz “1000 hely, amit látni kell, mielőtt meghalsz” című könyvében. A változó kiállítások mellett a múzeum állandó gyűjteménye a modern művészet számos ikonjának jelentős alkotásait tartalmazza, többek között Pablo Picasso, Alberto Giacometti, Andy Warhol, David Hockney és Cecily Brown műveit.


A Niels Lan Doky International Jazz Collective – amelyet olyan művészeti szervezetek inspiráltak, mint a Dán Királyi Balett, az Alvin Ailey Amerikai Táncszínház, a Cirque du Soleil, a Royal Shakespeare Company és a Bostoni Szimfonikus Zenekar – három különböző kontinens – Európa, Észak-Amerika és Dél-Amerika – termékeny zenészeinek szövetsége, akik a legmagasabb rendű, egyedi és exkluzív jazzelőadások bemutatására vállalkoznak, amelyeket maguk kurátorkodnak és produkálnak, és amelyek sehol máshol nem hallhatók. A kollektívát a lovaggá ütött jazz-zongorista és producer, Niels Lan Doky vezeti, akit “generációja legjobb zongoristájának” neveztek, és aki a jazzvilág ki-ki-kivel dolgozott már együtt.


A sorozat első két évadában, 2020-ban és 2021-ben egész koncerteket szenteltek Doky modern instrumentális jazz feldolgozásainak az egyes műfajok zászlóshajóinak: 1970-es évek New York Post Punk, 1980-as évek U.K. New Wave, 1990-es évek Seattle Grunge, 1990-es évek New York Hip Hop, Heavy Metal, 1970-es évek Disco és francia elektronikus – minden koncert főszereplője a jazz egyik legelismertebb alakja: Lenny White, Billy Cobham, Mike Stern, Gary Bartz, a Pat Metheny Group veteránjai, Steve Rodby és Paul Wertico és mások. A havonta megrendezett koncerteket eddig kizárólag a Louisiana Múzeumban tartották – teltház és álló ováció mellett. A JAZZ/TAKES SUPERGROUP azonban 2022 őszétől kezdve Európában is útra kel a koncepcióval.


Bill Evans szaxofonos 21 évesen kezdte pályafutását Miles Davisszel, ami több mint három évtizedes zenei felfedezőútra indította el saját zenekarait vezetve. Eddig 26 szóló CD-felvételt készített. Jelenleg több előadóval, köztük Robben Forddal, Mike Sternnel és Randy Breckerrel közösen vezet zenekarokat, és továbbra is számos turnét folytat világszerte.


A zeneszerzés, hangszerelés, zeneszerzés és produceri munka mellett Niels Lan Doky filmrendezőként, íróként, helyszíntulajdonosként és előadóként is dolgozott, és II. Margrethe dán királynő lovaggá ütötte. A nemzetközi sajtó “generációjának legjobb zongoristájának” és “az egyik legfontosabb zongoristának nevezte, akit az európai jazz az elmúlt 45 évben adott nekünk”.


A chicagói származású basszusgitáros Darryl Jones a nyolcvanas évek közepén vált híressé, amikor Miles Davisszel készített felvételeket és turnézott világszerte. 1985-ben Branford Marsalis, Kenny Kirkland és Omar Hakim társaságában tagja lett Sting első szólózenekarának. Jones Bill Wyman basszusgitáros visszavonulása után csatlakozott a Rolling Stoneshoz, és 1994 óta turnézik és készít felvételeket a zenekarral.


Harvey Mason minden idők egyik legtöbb hangfelvételen közreműködő dobosa. Munkássága elképesztő sokoldalúságot tükröz (Björk, James Brown, Celine Dion, Duke Ellington és az Earth Wind & Fire aligha a jéghegy csúcsa). Leghíresebb jazz munkái közé tartozik Herbie Hancock “Headhunters” című albuma, ő volt a társszerzője a “Chameleon” című slágernek is.