Koncert

Korinda

Korinda előadó
Online nézhető Benczúr-kert
2020. július 15. (szerda) 20:00
Ár: 1000 Ft

A Korinda Zenekar a magyar táncházmozgalom egyik legfiatalabb rendszeresen koncertező csapata, akik egyúttal már több mint tíz éves zenei múltra tekintenek vissza. A zenekar alapító tagjai a szegedi népzenei életben a Mentés Másként Triótól és Hodorog András moldvai adatközlő mesterüktől szerezték meg a mesterségbeli tudás legjavát, s ez a kiindulópont esszenciális jelentőséggel bír a Korinda egyéni hangzásvilágának megteremtésében.


A Korinda Zenekar a magyar nyelvterület keleti végein élő népcsoportok hagyományos népzenéjének hiteles tolmácsolását tűzte ki céljául. Alapítói a szegedi népzenei életben a Mentés Másként Együttes tagjaitól, valamint Hodorog András moldvai furulyás mesterüktől sajátították el zenei tudásuk alapjait, ami meghatározó szerepet játszott a Korinda egyéni hangzásvilágának megteremtésében. Az eredeti felvételekről és az adatközlőktől személyesen megtanult muzsika megszólaltatásában az egyszerűségre, letisztultságra törekednek, ugyanakkor állandóan keresik a saját értelmezések és az egyedi előadásmódok lehetőségeit is.
Bár a zenekar számára a moldvai csángó népzene jelenti a fő irányvonalat, Gyimes, Barcaság, Székelyföld, valamint Bukovina magyar és román vonatkozású népzenéje is repertoárjuk részét képezi. Rendszeresen járnak gyűjteni Moldvába és Erdélybe, mivel fontosnak tartják a még élő idős zenészekkel való személyes kapcsolat kialakítását és ápolását.


A koncertet a Halmos Béla Program Facebook-oldalán élőben is közvetítik!


A kert befogadóképessége 100 fő. A nézőteret az előírásoknak megfelelően úgy alakították ki, hogy másfél méteres távolság van az ülőhelyek között. A kertben ezen kívül asztalok vannak, melyeknél 2 fő - egy háztartásban élők esetén 4 fő - foglalhat helyet. Minden asztalon lesz kézfertőtlenítő és az étterem dolgozói maszkban dolgoznak.