Koncert

Liszt: Szent Erzsébet legendája

Nemzeti Énekkar előadó
Hamar Zsolt karmester
Somos Csaba karigazgató
Ifj. Sapszon Ferenc karigazgató
Kele Brigitta előadó
Haja Zsolt előadó
Online nézhető ONLINE
2020. november 22. (vasárnap) 19:00 - 22:20
Ingyenes

A Müpa gondoskodik arról, hogy közönsége ebben a rendkívüli helyzetben is találkozhasson a világ legkiválóbb művészeivel és legizgalmasabb alkotóival estéről estére - ezúttal a saját otthonában. Éppen ezért az elkövetkezendő hetekben a jól ismert időpontokban megnyitja virtuális hangversenytermét és előadótereit, ahol az elmúlt évek egy-egy felejthetetlen előadását közvetíti.


Az előadás megtekinthető a Müpa honlapán, Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján. A Müpa virtuális hangversenytermébe a belépés díjtalan.


Km.: Kele Brigitta (Szent Erzsébet), Kutasi Judit (Zsófia őrgrófné), Albert Pesendorfer (Hermann őrgróf / II. Frigyes), Johannes Kammler (Lajos őrgróf), Haja Zsolt (Egy magyar mágnás / Udvarmester), Csorba Kinga (A gyermek Erzsébet), Kristofics Kornél (A gyermek Lajos), Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba), Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Gyermekkara (karigazgató: Sapszon Borbála és Sapszon Ferenc); vez.: Haja Zsolt


Liszt: Szent Erzsébet legendája, S. 2


Liszt 1861 őszétől mind több időt töltött Rómában, ahol figyelme az egyházi zene felé fordult. A következő évben, 1862-ben fejezte be első oratóriumát, a Szent Erzsébet legendáját. Lisztet már weimari évei alatt erősen foglalkoztatta a magyar királylány és bajor hercegasszony életének története, a weimari nagyherceg társaságában ellátogatott Erzsébet egykori lakhelyére, Wartburg várába is.
A Nemzeti Filharmonikusokat Hamar Zsolt vezényli. Az oratórium címszerepében a Kolozsvári Operából induló, német (Düsseldorf) és francia (Párizs, Avignon, Strasbourg) színpadokon rendszeresen fellépő Kele Brigittát hallhatjuk, aki néhány évvel ezelőtt közreműködője volt a New York-i Metropolitan Bohémélet-előadásainak.
Albert Pesendorfer személyében napjaink egyik legkeresettebb Wagner-énekesét hallhatjuk, a világ rangos dalszínházaiban rendszeresen formálja meg Marke király, Hans Sachs, Hagen vagy Gurnemanz figuráját. Lajos szerepében Johannes Kammler lép fel. A fiatal német bariton 2017-ben második díjat nyert a Neue Stimmen elnevezésű nemzetközi versenyen, mely egy sor fellépési lehetőséget hozott számára. A 2018-as Salzburgi Fesztivál egyik izgalmas operaprodukciójában, Gottfried von Einem A per című darabjának koncertszerű előadásán is sikerrel szerepelt.


A felvétel a Müpa 2018. március 30-i koncertjén készült.