Koncert

Magyar Állami Operaház Zenekara - Ellentétek vonzásában

Elmarad
Nemzeti Énekkar előadó
Szántó Andrea előadó
Széll Cecília előadó
Somos Csaba karmester
Pataky Dániel előadó
Haja Zsolt előadó
Gáspár István előadó
Pesti Vigadó (Díszterem)
2020. november 16. (hétfő) 19:30
Ár: 3500, 4000 Ft

Helyszín:

Pesti Vigadó (Díszterem)
1051 Budapest, V. kerület, Vigadó tér 2

Az online vagy személyesen megváltott jegyek és bérlet-hányadok az elmaradt koncertet követő 60 munkanapon belül visszaválthatók, vagy átcserélhetők. A jegyek vagy bérletek vonalkódjainak megküldésével és a csere koncert kiválasztásával a visszafizetést vagy a cserét a jegy@filharmonikusok.hu e-mail címen, vagy a +36 (1) 411-6636 telefonszámon is megrendelhetik.


Km.: Szalai-Illés Gabriella, Széll Cecília (szoprán), Szántó Andrea (alt), Pataky Dániel (tenor), Haja Zsolt (bariton), Gáspár István (basszus), Nemzeti Énekkar, vezényel: Somos Csaba


Martin: In terra pax (magyarországi bemutató)
Poulenc: Gloria


Frank Martin a Genfi Rádiótól kapott felkérést 1944-ben egy – a világégés után előadandó – mű megírására. Később így beszélt erről: „Nem voltak illúzióim a háború végét követő békét illetően. Az illúzió hiánya azonban nem akadályozott meg abban, hogy megpróbáljam kifejezni a mélységes kétségbeesést és a fényes jövő reményét. […] Krisztus szavaival elmondom az abszolút megbocsátás iránti kérelmet – amint azt a tanítása tartalmazza –, amely nélkül az igazi béke elképzelhetetlen.”
A komponista a Biblia részleteinek felhasználásával idézi meg a háborút, a felszabadulást, Jézus tanítását és a megbékélést. A darab végül az In terra pax – Béke a Földön címet kapta.
Francis Poulenc, a legendás 20. századi újítók, a Hatok tagja volt. Egy mértékadó zenekritikus azt írta róla: „félig gazfickó, félig szerzetes”. Az 1959/60-ban komponált Gloria szerzetesi mivoltát igazolja. A hattételes mű a boldogságkeresés egyedi formája, a tiszta szépség sugárzása teszi oly különlegessé. Zenei eszközeiben visszafogott, formái letisztultak, a szopránszóló pedig maga a reménység. „Talán elkerülhetem ennek fejében a poklot” – írta a műről a komponista néhány évvel később.


Pászti bérlet / 1