Koncert

MAO – Art Of Virus

Varga Judit jelmeztervező
Ávéd János előadó
Online nézhető ONLINE
2021. január 14. (csütörtök) 18:00 - 23:59

Előadó: Modern Art Orchestra
Km.: Varga Judit, Fekete-Kovács Kornél, Ávéd János


A tavaszi Covid-19 karantén idején pattant ki Fekete-Kovács Kornél fejéből a gondolat, hogy egy online nemzetközi láncjáték keretein belül elindít egy rendhagyó zenei kísérletet. Ennek célja az volt, hogy a zene nyelvén modellezze a vírus terjedését. Kilenc hangos motívummal (cantus firmus-szal) „fertőzött” meg első körben tíz zeneszerzőt, akiknek a dolguk az volt, hogy ebből a kilenc hangból írjanak egy rövid kis zeneművet, ennek végére egy újabb kilenc hangot tegyenek, és ezzel fertőzzenek meg újabb 2-2 zeneszerzőt.


Az exponenciálisan terjedő zenemű az indulása óta (2020. május 1.) bejárta öt kontinens 42 országát, de a komponálási folyamat a mai napig nem állt le, ebben a pillanatban is írja valamelyik részét valamelyik országban valaki. Úgy tűnik, ugyanolyan nehéz ezt a zenei burjánzást leállítani, mint a Covid-19 vírus terjedését.


A zenemű otthona az internet lett. A közönség a zenékkel rendszeres live adásokon keresztül találkozhatott a nyáron. Ezen hagyomány mentén jelentkezik az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretein belül egy rendhagyó Art of Virus összefoglaló műsor.


Fekete-Kovács Kornél, Ávéd János és Varga Judit beszélnek a projektről, a szöveges blokkok között tematikusan válogatott kompozícióláncokat játszunk le. A zenék nagyrészt a Modern Art Orchestra tolmácsolásában hangzanak el, de akad köztük elektronikus zene, szóló pipigvanra írt kompozíció és összművészeti videó is.


Az adás után egy zoom élő beszélgetés keretein belül találkozhat a fesztivál közönsége az alkotókkal, és kérdezheti őket a tapasztalataikról.