Koncert

Megemlékezés a Hableány-hajóbaleset áldozatairól

Roman Quartet előadó
Csíkszerda előadó
Online nézhető ONLINE
2021. május 28. (péntek) 18:00
Ingyenes

Ősi koreai gyászszertartás zenei adaptációjával, kortárs tánccal, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem koreai és magyar diákjainak közös koncertjével, és a Csíkszerda kórus előadásával készül a Hableány-hajóbaleset második évfordulójára május 28-29-én a budapesti Koreai Kulturális Központ. A megemlékezésre közös énekléssel is készülnek, amelyhez most bárki csatlakozhat.


18:00 A Roman Quartet emlékkoncertje
19:00 Fiatal zenészek koncertje a Zeneakadémiáról
20:00 A Csíkszerda Kórus előadása


A budapesti Koreai Kulturális Központ eseménysorozattal készül a Hableány-hajóbaleset második évfordulójára. A programokkal a szervezők a koreai és magyar áldozatokra kívánnak emlékezni, és tisztelegni a mentésben résztvevők előtt.


A május 28-án, pénteken este 6 órától kezdődő rendezvényen fellépnek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanulói, a Roman Quartet ad koncertet, valamint a Csíkszerda Kórus előadásában elhangzik a leghíresebb koreai népdal, az Arirang, és a megemlékezésre írt új szerzeményük.


Másnap este a hagyományos koreai zenét játszó Baraji (ejtsd: Bárádzsi) társulat Bison (ejtsd: Biszon) című előadása a ssitgimgut (ejtsd: sikkimgut) szertartást dolgozza fel. A ssitgimgut egy ősi koreai rítus, amelyet azért mutatnak be, hogy megtisztítsák az elhunyt lelkét és biztosítsák akadálytalan távozását a túlvilágra.


Ezt követi a Batarita Társulat táncelőadása. A darab az áldozatok emlékére és a hozzátartozók vigasztalására született. Az eseménysorozat szombat este a Sana Novum Ensemble emlékkoncertjével zárul.


A professzionális művészeti előadások mellett a szervezők közös éneklésre is hívják az érdeklődőket. A magyar-koreai együttműködés jegyében egy előre rögzített videós anyagot terveznek a programba, amelyhez most bárki csatlakozhat. Dr. Tóth Árpád, a Csíkszerda karnagyának oktató videója itt érhető el.


Tavaly a járványveszély miatt online megemlékezést tartottak: akkor az egy évvel azelőtti hajóbalesettel perce pontosan egyidőben egy koreai sámánista gyászszertartás színpadi verzióját mutatták be.


A járványveszély miatt az eseménysorozatot a Koreai Kulturális Központ YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán közvetítik.