Koncert

Müpa Home – Händel: Messiás

Purcell Kórus előadó
Orfeo Zenekar előadó
Bárány Péter előadó
Simon Standage koncertmester
Vashegyi György karmester
Online nézhető ONLINE
2021. április 02. (péntek) 19:30
Ingyenes

Km.: Szutrély Katalin (szoprán), Bárány Péter (kontratenor), Komáromi Márton (tenor), Najbauer Lóránt (basszus), Purcell Kórus, Orfeo Zenekar (korhű hangszereken); koncertmester: Simon Standage, vez.: Vashegyi György


A Messiás (HWV 56) Georg Friedrich Händel máig legnépszerűbb műve, egyben a világ egyik leggyakrabban játszott oratóriuma. Első alkalommal 1742. április 13-án Dublinban szólalt meg, s a mű diadalmenete a következő évbeli londoni koncertekkel folytatódott. Ezen a koncerten e remekmű dublini és korai londoni (azaz 1742/43 körüli) verzióját állították színpadra, teljes terjedelmében. Händel számára, az általa irányított koncerteken a jelek szerint rendkívül fontos volt, hogy minden szöveg elhangozzék, mivel - a zenetörténetben talán egyedüliként - kizárólag a Bibliából vett, szó szerinti idézeteket dolgoz fel (a szövegkönyvet barátja és munkatársa, Charles Jennens állította össze).
Cél volt annak hangsúlyozása is, hogy - bár mindannyian hozzászoktunk monumentális Messiás-előadásokhoz is - a mű eredetileg szerény apparátusra íródott: Händelnek Dublinban egyáltalán nem álltak rendelkezésére fafúvós hangszerek. Így ezen hangverseny előadó-apparátusának összeállításakor a művészek igyekeztek minél inkább az 1742-es dublini bemutató körülményeit felidézni - bízva abban, hogy a közönség ezáltal új színeket és szépségeket is talál e már sokszor és méltán megcsodált zeneműben.


A felvétel a Müpa 2018. május 15-i koncertjén készült.


Az előadás megtekinthető a Müpa honlapján és YouTube-csatornáján.