Koncert

Müpa Home – Wagner: Siegfried

Fischer Ádám karmester, művészeti vezető
Stefan Vinke előadó
Gerhard Siegel előadó
Tomasz Konieczny előadó
Kálmán Péter előadó
Walter Fink előadó
Gál Erika előadó
Allison Oakes előadó
Zemlényi Eszter előadó
Online nézhető ONLINE
2021. június 19. (szombat) 18:00 - 22:40
Ingyenes

Szereplők:
Stefan Vinke - Siegfried
Gerhard Siegel - Mime
Tomasz Konieczny - Vándor (Wotan)
Kálmán Péter - Alberich
Walter Fink - Fafner
Gál Erika - Erda
Allison Oakes - Brünnhilde
Zemlényi Eszter - Erdei madár


Közreműködők: Asztalos Dóra, Csere Zoltán, Eller Gusztáv, Frigy Ádám, Gönczöl Nikoletta, Gulyás Anna, Hortobágyi Brigitta, Katonka Zoltán, Kelemen Krisztián, Újvári Milán, Vida Gábor (tánc), a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara; művészeti vezető és vezényel: Fischer Ádám
Alkotók: díszlettervező, rendező: Hartmut Schörghofer, dramaturg: Christian Martin Fuchs †, Dr. Christian Baier, jelmez- és bábterv: Corinna Crome, fővilágosító: Vajda Máté, videó: Szupermodern Filmstúdió Budapest, játékmester: Polgár Etelka, koreográfia: Vida Gábor, koreográfus asszisztens: Asztalos Dóra, betanító karmester: Kovács János, zenei munkatársak: Bartal László, Bartinai Gábor, Bizják Dóra, Friedrich Suckel


Wagner: Siegfried


A 2019-es Budapesti Wagner-napokon volt látható legutóbb A nibelung gyűrűje élőben. A tetralógia szerelmesei akkor felfrissített változatban találkozhattak a régóta szeretett előadásokkal, amelyeknek teljesen átalakult a koreográfiájuk, átrendeződtek a színpadi mozgások, a díszletelemekre tizenhat órányi, eddig nem látott mozgóképes anyagot vetítettünk, s a produkciók alkotógárdájához új dramaturg csatlakozott.
Hartmut Schörghofer, a Müpa Nibelung gyűrűje-produkciójának rendezője 2008-ban, egy interjúban így beszélt koncepciójának gondolati hátteréről: „Amikor Fischer Ádám felkért erre a munkára, összerándult a gyomrom: a Ring tele van az ismerős vezérmotívumokkal, amelyek mindenkiben valamilyen speciális, saját képet hívnak elő - nem volt igazán kedvem ahhoz, hogy ezeket a képeket megkettőzzem a sajátjaimmal. Úgy próbáltam Wagnerhez egy olvasatot adni, hogy ne kössem szorosan valamihez - ne egy benzinkútnál vagy egy bankfiókban játszódjék. És ne is csak a szakmai vagy a hozzáértő közönséghez szóljon, hanem az úgynevezett utca emberének is mondjon valamit, aki sosem foglalkozott ezzel. Nem a wagneriánusoknak akartam rendezni. […] „Tudatosan el akartam kerülni, hogy egyetlen nagy »mondanivalót« közvetítsek. Nekem fontosabb, hogy asszociációkat keltsünk az emberekben, hogy sokféle irányban elindulhassanak. Ha mindenkinek ugyanaz a központi gondolat jelenne meg, akkor valamit rosszul csináltam. Innen mindenki valami mást fog hazavinni.”
A tetralógia harmadik darabjában, a Siegfriedben a legtöbb a játékosság, a humor, a meseszerű elem. Mintha mindaz, ami majd Az Istenek alkonyában rosszra fordul és katasztrófát idéz elő, itt még barátságosan tekintene ránk. A félelem nélküli hős, a germán mitológia „Erős Jánosa” a gyanútlanok derűjével indul el az élet útján, legyőzi a sárkányt, majd társát is megtalálja.
A címszereplő, a bayreuthi sikereket is maga mögött tudó német tenor, Stefan Vinke 2015-ben A walkür Siegmundjaként debütált a Budapesti Wagner-napokon.


Zenedráma három felvonásban (felújított, német nyelvű előadás, magyar és angol felirattal).


A felvétel a Müpa 2019. június 15-i előadásán készült.


Az előadás megtekinthető a Müpa honlapján és YouTube-csatornáján.