Koncert

Óbudai Danubia Zenekar, vez.: Holly Hyun Choe, km.: Balog József (zongora)

Danubia Zenekar előadó
Balog József előadó
Holly Hyun Choe karmester
Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
2021. december 07. (kedd) 19:30
Ár: 2400, 3500, 4700, 5900 Ft

Helyszín:

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

Prokofjev: I. („Klasszikus”) szimfónia, op. 25
Ravel: G-dúr zongoraverseny
Donghoon Shin: Of Rats and Men
Sosztakovics: IX. (Esz-dúr) szimfónia, op. 70

A hangverseny műsora tartogat olyan értékeket a közönség számára, amelyeket már aligha kell felfedezni, de olyanokat is, amelyekről biztosra vehetjük, hogy felfedezésszámba mennek. Biztosan az utóbbiak közé tartozik a fiatal dél-koreai zeneszerző, Donghoon Shin zenekari műve, s abban sem kételkedhetünk, hogy honfitársa, az est karmestere is a felfedezés élményét kínálja - annál is inkább, mivel a világ legtöbb országában mindmáig különlegességnek számít, ha hölgy vezényel egy zenekart.


Az emberiség történetének évezredei a különféle egyenlőtlenségek és igazságtalanságok történeteként is elbeszélhetők. Ezek egyik fejezete az a sok tevékenység, melynek végzését a társadalmi konvenció makacsul nem engedte meg a nők számára. Számos ilyen volt, és ma is sok ilyen akad. Az egyik kétségkívül a karmester munkája. Úgy látszik, a világ a karmesterben kezdettől mindmáig valamiféle parancsoló személyt lát, és sokan ma is úgy gondolják, aki parancsol, az férfi legyen… De hát a karmester nem parancsol, hanem egybefog, koordinál, összhangot teremt, segít, bátorít, inspirál! Ezt teszi a szöuli születésű, ám Kaliforniában nevelkedett Holly Hyun Choe is, amikor zenekar előtt áll. Ez manapság leggyakrabban Svájcban történik, hiszen jelenleg egy ottani zenekar vezetője. Donghoon Shin Londonban él, a rangos Claudio Abbado Díj birtokosa, a koncerten elhangzó kompozíciójának ősbemutatóját pedig két évvel ezelőtt Eötvös Péter vezényelte. A magyar zongoraművészek középgenerációjának jelesét, Balog Józsefet nem kell bemutatni, Ravel Zongoraversenyét és Prokofjev Klasszikus szimfóniáját sem, Sosztakovics könnyed-játékos Kilencedikje (ilyen Kilencedik is van!) azonban sokakra még mindig az újdonság erejével hat. Fedezzük fel!


A koncertet 18.30 órai kezdettel, Előhang címmel beszélgetés előzi meg, melyen a fellépő művészekkel és a műsoron szereplő művekkel ismerkedhetnek meg közelebbről az előadásra jeggyel rendelkezők.