Koncert

Parno Graszt // Babra

Babra előadó
Parno Graszt előadó
Kobuci Kert
2022. október 07. (péntek) 19:00
Ár: Early bird: 2700 FtN, ormál elővétel: 3000 Ft, A koncert napján: 3500 Ft

Helyszín:

Kobuci Kert
1033 Budapest, III. kerület, Fő tér 1

Az egyik legeredetibb, legnépszerűbb tradicionális cigány zenét játszó Parno Graszt, akik koncertjeiken a semmihez sem fogható dinamikus előadásmódjukkal, a színpadról leáramló energiájukkal jellemzően szinte „felrobbantják a nézőteret”. Bejárták szinte az egész világot, koncerteztek Európa szinte összes, Ázsia több országában, többször az USA-ban és Mexikóban.
A közel 30 éve létező banda igazán 2002-ben robbant be a köztudatba, amikor első lemezük a „Rávágok a zongorára” az európai rádiók által összeállított World Music Chart Europe 7. helyére lőtte be magát, ezt a bravúrt sikerült 2019-ben megismételni, amikor is a legutolsó, „Már nem szédülök” lemezüket a 3. helyre szavazták be a listára a világzenei rádiósok.

A 9 fős zenekar, amelynek tagjai egy családot alkotnak - hiszen szegről-végről mindenki mindenkinek rokona - alapvetően autentikus cigány zenét játszik, de számtalan népszerű saját szerzeményük, illetve egyedi feldolgozásaik is vannak (Quimby, AC/DC, stb. dalok). A banda 2016-ban bejutott „A Dal” Eurovizíós Dalfesztivál válogatójának döntőjébe, ami hozzásegítette őket, hogy nevük ma már nem csak külföldön, hanem Magyarországon is ismerősen csengjen a szélesebb közönség számára.

A Babra muzsikája a sokszínű délszláv népzenei vonal megvastagítója, miközben friss, zöld indákkal díszítője és színesítője is.
Részben családi kötődésből adódóan, az együttes zenei identitását alapvetően két magyarországi multikulturális közeg, Bács-Kiskun megye és Budapest határozza meg. A dél-magyarországi térségben élő magyarok, a bolgárok és a cigányok muzsikájának hatását is magán hordozó délszláv tamburazenét, valamint a balkán sűrűbb zenei hagyományát is hitelesen képviselve lett rövid idő alatt a Babra, a főváros egyik népszerű városi folk együttese.
Öt tehetséges muzsikus, öt barát alkotja a Babra zenekart, a nagybőgő mögött a hazai szcénában egyedülálló módon egy csinos lánnyal. A fiatal zenészek a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen verbuválódtak zenekarrá…szinte családdá.

Jegyárak:
Early bird: 2700 Ft
Normál elővétel: 3000 Ft
A koncert napján: 3500 Ft