Koncert

Pirogránit Esték: Juhos Együttes táncháza

Juhos Együttes előadó
Zsolnay Negyed - Pirogránit udvar
2021. június 24. (csütörtök) 21:00
Ár: 500 Ft

Helyszín:

Zsolnay Negyed - Pirogránit udvar
7600 Pécs, Pirogránit udvar

A magyarországi moldvai népzenészek jeles alakjaitól tanulva igyekeztek elmélyülni a moldvai népzene és néptánc hagyományaiban.


A Juhos Együttes a 2006-ban alakult, a tagok többsége a Somogy Táncegyüttesben táncolva kezdett ismerkedni a népzenével. Az elmúlt 15 évben gyűjtésekből, archív felvételekből és a magyarországi moldvai népzenészek jeles alakjaitól tanulva igyekeztek elmélyülni a moldvai népzene és néptánc hagyományaiban. Rendszeres táncházat alapítottak Kaposváron, és rengeteget jártak Dél-Dunántúlon és tágabb Magyarországon zenélni, pár éve pedig ők képviselték Magyarországot egy Izsevszkben tartott finn-ugor találkozón.


Esőhelyszín: E78 Koncertterem
Az esőhelyszín kizárólag védettségi igazolvánnyal látogatható.


Visszatérő vendégei az egyházaskozári Csángó Bálnak. Egyházaskozár egy Baranya megyei település, melyre a II. világháború után moldvai csángókat telepítettek be Romániából, így az a különleges helyzet alakult ki, hogy a 70-es években még itt is lehetett moldvai anyagot gyűjteni olyanoktól, akik kint születtek és fiatalon telepedtek át Kozárra.


A Juhos Együttes fő profilja a táncház, de alkalmanként koncerteket is adnak, kísérnek moldvai koreográfiákat. Az együttes sokszor szerepelt népzenei válogatás lemezeken, első önálló lemezüket 2015-ben adták ki Juhos és sirített tánc címmel.