Koncert

Rising Stars - Vanessa Porter (ütőhangszerek)

Elmarad
Vanessa Porter előadó
Müpa (Fesztivál Színház)
2020. november 13. (péntek) 17:30
Ár: Minden jegy elkelt!

Helyszín:

Müpa (Fesztivál Színház)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

km.:  Daniel Weingarten (hangdesign)


Vanessa Porter: Folie (Őrület) - hangokra és elektronikára (magyarországi bemutató)
Vinko Globokar: ?Corporel - testperkusszió
Georges Aperghis: Le Corps à Corps (Test a testhez) - zarbra és beszédhangra
David Lang: The Anvil Chorus (Az üllőkórus) - ütőhangszerekre
Georges Aperghis: The Messenger (A hírnök) - zarbra és beszédhangra (az ECHO és a Kölner Philharmonie Non-Beethoven-Project 2020 programja felkérésére - magyarországi bemutató)
Alexander Sandi Kuhn: À‎ Deux - vibrafonra (magyarországi bemutató)
A zeneműveket Vanessa Porter és Daniel Weingarten szabad improvizációja köti össze.


Az Európai Hangversenytermek Szervezete (ECHO) által évente megrendezett Rising Stars sorozat olyan fiatal művészekre irányítja a figyelmet, akiket már nem kell „felfedezni”, hiszen sok figyelemreméltó eredményt értek el - a pályájukon való előrehaladás lendületét azonban érdemes tovább fokozni. A stuttgarti illetőségű ifjú ütőhangszeres művésznő a Duo Porter tagjaként és szólistaként egyaránt nagy sikereket ér el izgalmasan kísérletező műsoraival és zeneszemléletének elfogulatlan nyitottságával.


Vanessa Porter a londoni Royal College of Music és a lübecki Musikhochschule növendékeként végezte tanulmányait, majd a Stuttgarti Zeneművészeti Főiskolán szerezte meg mesterfokozatát. Számos nemzetközi versenyen aratott sikert, ezek közül kiemelkedik a müncheni August Everding Nemzetközi Zenei Verseny, a Luxembourgi Nemzetközi Ütőhangszeres Verseny és az olaszországi Percussive Art Contest első díja. Fesztiválok meghívottja, rendszeresen ad hangversenyeket Európában, Észak- és Dél-Amerikában. Testvérével, a szintén ütőhangszereken játszó Jessica Porterrel megalapította a Duo Portert, amelynek tagjaként éppúgy gyakran fellép, mint szólistaként. Hangversenyein az ütőhangszerek hangzását szívesen társítja elektronikával, az előre megírt zenei anyagot improvizációval. Híve a rendhagyó előadói eszközöknek: olyan műveket is megszólaltat, amelyekben szerephez jut a beszédhang, és az emberi test „hangszerként” funkcionál. Rising Stars-programját csupa kísérletező kortárs műből állította össze.


A Rising Stars-programba jelölte: Kölner Philharmonie, Festspielhaus Baden-Baden


Az Európai Unió Klasszikus Európa Jövője és Kreatív Európa programjainak támogatásával.