Koncert

Roby Lakatos éa a Még egy kört gipsy jazz band

Elmarad
Roby Lakatos előadó
Óbudai Társaskör (Kert)
2022. július 02. (szombat) 20:00

Helyszín:

Óbudai Társaskör (Kert)
1036 Budapest, III. kerület, Kiskorona utca 7.

Km.: Roby Lakatos (hegedű), Myriam Lakatos (ének), Kárpáti Róbert (gitár), Flór Noémi (nagybőgő), Bóni László (hegedű), Ladányi Gábor, Makk András (gitár)


„Még egy kört!” – szólt oda a pincérnek valamikor, a múlt század első felében egy már kellően vidám, és a többi látogatónál némiképp tehetősebb vendég egy francia kiskocsmában. A hely tele volt, gypsy-jazz muzsika szólt, és a vendégsereg nemigen akart hazamenni… A Gypsy jazz (más néven cigány swing vagy hot club jazz) egy olyan jazz stílus, amelyet a roma gitáros Jean "Django" Reinhardt fejlesztett ki. Mivel Reinhardt a francia Manouche Sinti klánból származott, a cigány jazz-t gyakran "Jazz Manouche"-nak hívják. A műfaj megszületése az 1934-ben alapított Quintette du Hot Club de France zenekarhoz köthető. Az együttes tagjai: Stephané Grappelli (hegedű), Django Reinhardt (szólógitár), Joseph „Nin-Nin” Reinhardt (Django öccse) és Roger Chapu (ritmusgitár), valamint Louis Vola (nagybőgő) voltak. A zenekar teljesen új hangzásvilágot teremtett meg, mely gyorsan lett rendkívül népszerű, néhány év leforgása alatt több száz felvételüket kiadták.


A swing fő hangszere a gitár. Ritkán találkozni lehet szóló- és duó előadókkal is, de az általánosan bevett zenekari felállás legalább a trió, amely szólógitárból és két ritmusgitárból áll. A trió természetesen tovább bővülhet újabb gitárokkal, esetleg más hangszerekkel, hagyományosan hegedűvel, zongorával vagy nagybőgővel. E műfaj hazai jeles képviselője a „Még egy kört!” Gypsy Jazz Band. Roby Lakatos világhírű hegedűművésszel született meg e formáció, kiegészülve Roby zenésztársaival és egy csodás hangú énekesnővel, Roby lányával, Myriam Lakatossal.


Rossz idő esetén a koncert a Till Ottó teremben lesz megtartva.