Koncert

Szerb szilveszter: Babra + Poklade + Djordje Davidović (SRB)

Babra előadó
Poklade Zenekar előadó
Fonó Budai Zeneház
2022. január 13. (csütörtök) 20:00
Ár: 1500 Ft, elővét: 1000 Ft

Helyszín:

Fonó Budai Zeneház
1116 Budapest, XI. kerület, Sztregova utca 3.

A Fonó az idei évet is a szerb ünnepkörnek megfelelő szilveszteri mulatsággal nyitja január 13-án. Az idei fellépők között a Babra Zenekar és a Poklade mellett szerb vendégművészt is köszönthetünk Djordje Davidovic harmonikaművész személyében. A Bécsben élő zenész feltűnt már a Boban Markovic Orkestar vendégművészeként, de olyan szuperprodukciókban is szerepelt már mint Magnus Lindberg "TransXgression" bemutatója. A Fonóba a Babra meghívott vendégeként érkezik.


Djordje Davidović Niš-ben látta meg a napvilágot 1994-ben, ötéves kora óta harmonikázik, tanulmányait Szerbiában, Niš-ben Tijana Jovanović-nál folytatta majd a Bécsben a Zenei és Művészeti Egyetemen végezte Grzegorz Stopa-nál, egyaránt játszik gombos és tangóharmonikán is.
Klasszikus zenei tanulmányai mellett párhuzamosan foglalkozik szerb zenével és a balkán valamennyi zenei dialektusában jártas. Többek között olyan megkerülhetetlen balkáni zenészektől tanult és játszott együtt, mint Ljubiša Pavković, Bata Kanda, Petar Ralchev és Boban Marković. Játékában és tudásában a klasszikus zenei szemlélet és technika egyesül a balkáni zenére jellemző egyedi játékstílusokkal.


A déli szláv népek és a Balkán ezerarcú zenei hagyományait újjáélesztő Babra Budapesten, Kelet és Nyugat kelet-európai metszéspontján, a még élő tradicionális és az újító szellemű városi kultúrák örök olvasztótégelyében alakult meg. Az immár hattagú zenekart a balkáni kultúra iránti rajongás és családi szálak fűzik a Duna mentén letelepedett déli szlávok zenéjéhez, melynek eredetiségét és lelkületét megőrizve hoznak létre a hagyományos dallamokból új zenei formákat, egyéni hangzásvilág és stílus kialakítására törekedve. Az együttes a koncertezés mellett a ma is élő Budapest környéki délszláv kulturális közösségekben is otthonra lelt, ahol zenéjével a ma is aktív táncházi élet résztvevője.


A Poklade zenekarban benne van az egész Balkán. A kabócák éneke, a szétpattanó üvegszilánkok, a rakija tüzessége. Ízek, illatok, színek és zamatok, fájdalom és életigenlés, de főként valamiféle ősi energia, mely kézen ragad és elrepít. Zenéjük valódi poklade, valódi átváltozás. A Poklade zenekart legendás mesterek – Versendi Kovács József, Tiszai György és Peti Kovács István - tanítványai alapították 2010-ben, Mohácson. Fellépéseiket gyakran egészíti ki Gráf Vivien csodálatos énekhangja.