Koncert

Tiszta forrás - Összművészeti est Bartók arab és magyar gyűjtései nyomán

Szlama László előadó
Kollár Imre karmester
Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
2022. április 08. (péntek) 19:30
Ár: 2500, 3200, 3900, 4900, 6900 Ft

Helyszín:

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

Km.: Közreműködők: Guessous Mesi (ének), Szlama László (furulya, koboz, ének),
Boros Gerzson Dávid (darbuka, bendir, ének), Smuk Tamás (tapan), Győri Balett,
a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara, Kodály Filharmonikusok Debrecen, vezényel: Fekete Kovács Kornél, Kollár Imre


Alkotók: Fekete-Kovács Kornél, Erdélyi Péter (zene), Gőz László, Pál István Szalonna (zenei szerkesztő), Bordos László Zsolt (animáció), Ágfalvi György, Mihályi Gábor, Velekei László (koreográfus), Káel Csaba (rendező)

Bartók Béla a magyar zeneirodalom legfontosabb alakja. Népzenei gyűjtései nélkül elképzelhetetlen lenne az a munka, melyet a magyar kultúra értékeinek megőrzéséért az őt követő nemzedékek végeztek: az általa rögzített dallamok a mai napig meghatározzák a hagyományos népművészetet és a komolyzenét, de a jazz és a világzene alkotóit, előadóit is újra és újra inspirálják.

Bartókot nemcsak a magyar, hanem a környező népek és a távolabbi (pl. észak-afrikai, török) vidékek zenéje is élénken foglalkoztatta. Az észak-afrikai arab gyűjtés különösen hangsúlyos szerepet kap abban a produkcióban, mely a 2022 márciusában tartott Dubaji Világkiállítás magyar napjának gálaműsorát adja. A Tiszta forrás Guessous Mesi, a Győri Balett és a Magyar Állami Népi Együttes közreműködésével az arab és a magyar zene kapcsolódásán keresztül mutatja be a bartóki életmű néhány jellegzetes darabját, különös tekintettel a zene és a tánc kapcsolatára.