Koncert

Wagner: A bolygó hollandi

Nemzeti Énekkar előadó
Fischer Ádám művészeti vezető, karmester
Peter Rose előadó
Elisabeth Strid előadó
Nyári Zoltán előadó
Uwe Stickert előadó
James Rutherford előadó
Pad Zoltán karigazgató
Antal Mátyás karigazgató
Online nézhető ONLINE
2020. június 26. (péntek) 18:00 - 20:20

Lohengrin, Parsifal, Trisztán és Izolda, Tannhäuser, A nürnbergi mesterdalnokok és persze A nibelung gyűrűje - lassan alig van Wagner-opera, amely ne szólalt volna meg a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, a Kossuth-díjas dirigens, Fischer Ádám vezette Budapesti Wagner-napok keretében. A tizedik fesztiválon újabb operát láthatott és hallhatott a nagyközönség, ezúttal az 1843-as bemutatása óta nagy sikerrel játszott remekművet az időtlen idők óta tengert járó hollandiról, akit az örök kárhozat alól csak egy asszony sírig tartó szerelme oldhat fel.
A Heinrich Heine regénytöredékén alapuló romantikus nagyoperát különleges olvasatban, Kovalik Balázs izgalmas, fordulatokban gazdag rendezésében láthatjuk, amely a müncheni August Everding Bayerische Theaterakademie tanszékvezetőjének első színpadra állítása Wagner harmincévesen született alkotásából. A címszerepet az a James Rutherford alakítja, akit Hans Sachsként ismerhettünk meg 2013-ban, s aki fiatal kora ellenére a német romantikus opera keresett énekese. Kétszer állt színpadra a Bayreuthi Ünnepi Játékokon, de szerződtette a Bécsi Állami Opera, a Hamburgi és a Kölni Opera, valamint a Glyndebourne-i Fesztivál is.
A norvég hajóst, Dalandot Peter Rose brit basszus kelti életre, akit idehaza legfeljebb a Müpa Met-közvetítéseiből ismerhetünk. A legnagyobb dirigensekkel - Giulini, Rattle, C. Kleiber, Maazel, Barenboim, Boulez, Mehta, Solti, Masur - dolgozott együtt, valamint a világ legjobb zenekaraival (Cleveland, London, Chicago szimfonikusai, New York, Bécs, Berlin filharmonikusai).


Wagner: A bolygó hollandi - opera egy felvonásban; első verzió, 1841 (német nyelvű előadás, magyar és angol szövegvetítéssel)


A felvétel a Müpa 2015. június 22-i koncertjén készült.