Koncert

Wagner: Siegfried

Fischer Ádám művészeti vezető, karmester
Daniel Brenna előadó
Gerhard Siegel előadó
Tomasz Konieczny előadó
Walter Fink előadó
Gál Erika előadó
Celeng Mária előadó
Online nézhető ONLINE
2020. június 20. (szombat) 18:00 - 22:40

A Budapesti Wagner-napok új operajátszási stílust honosított meg, amely a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem adottságaira és kiemelkedő akusztikájára építve messze túllép a félig szcenírozott színrevitelek világán, írta egy kritikus. A négy estén átívelő, így a szerző szándékai szerint felhangzó Nibelung gyűrűje tetralógia rendezője Hartmut Schörghofer, akit Fischer Ádám azért kért fel, mert mint mondta, olyan rendezőre volt szükség, aki a műben rejlő gondolatokat képekben tudja megfogalmazni. A „Duna-parti Bayreuth” az elmúlt több mint egy évtizedben az úgynevezett teljes bayreuthi kánont, vagyis a szerző életében a Zöld dombon bemutatott mind a tíz operát színre vitte, a Müpa egyedi adottságait maximálisan kihasználva, egyúttal újakat mutatva fel a remekművekben lakozó, szinte végtelen számú értelmezési lehetőségek közül.
A Siegfried 2016. júniusi előadása és ősbemutatója között éppen száznegyven év telt el: a tetralógia harmadik darabja 1876 augusztusában csendült fel először az első Bayreuthi Ünnepi Játékokon, akkor, amikor a teljes tetralógia is, a győri születésű Richter János vezényletével.
A címszerepet alakító amerikai Daniel Brenna a Guardian kritikusa szerint kirobbanó fizikai és vokális energiával jeleníti meg a nibelungok nevelte, elementáris erejű ifjút. Gerhard Siegel a bécsi Staatsoper tagja, egyik fő alakítása Mime A Rajna kincsében. Ezt a szerepet énekelte a New York-i Metropolitanben, a Bayreuthi Ünnepi Játékokon, a londoni Covent Gardenben, valamint Tokióban is. A lengyel Tomasz Konieczny fiatal kora ellenére „nagy öregeket” - Sarastro, Marke király, Amfortas, Wotan - alakít nagy sikerrel, míg a Bécsi Staatsoperben Alberich szerepében debütált, a Franz Welser-Möst vezette produkcióban. Walter Fink, a Bécsi Staatsoper rangos „Kammersänger” címének birtokosa a neves dalszínházban eddig mintegy hetven szerepet alakított hatszázötven előadásban.
Gál Erika 2001-ben énekelte először a földistennő, Erda mély hangfekvésű szerepét, elnyerve a Wagner Társaság ösztöndíját, s ennek köszönhetően Bayreuthba, a Wagner-zene fellegvárába is ellátogathatott. A nagy svéd szopránok sorát folytató, nemzetközi karrierjét csak néhány éve elindító Elisabet Strid elsősorban Wagner-szerepeket énekel: 2013-ban és 2014-ben Freiaként lépett fel a Kirill Petrenko vezényelte előadásokban a Bayreuthi Ünnepi Játékokon.
Oskar Hillebrandt a Budapesti Wagner-napok visszatérő vendége. A stuttgarti operaházban debütált, s azóta rendszeresen meghívják Európa vezető dalszínházaiba. Gyakran fellép tengeren túli opera- és koncertszínpadokon is (Chile, Tokió, Új-Zéland, Kanada, Cleveland, New York-i Carnegie Hall), s a legrangosabb nemzetközi fesztiválok állandó közreműködője (Bayreuth, Glyndebourne, Bregenz). A „Kammersänger” címmel elismert hősbariton repertoárja százötvennél több szerepet tartalmaz, legnagyobb sikereit éppen Wagner-alakításaival, Telramund, Alberich, Klingsor, Wotan, Kurwenal, Wolfram, Hans Sachs és a Hollandi megformálásával aratja.


Wagner: Siegfried - zenedráma három felvonásban (német nyelvű előadás, magyar és angol szövegvetítéssel)


A felvétel a Müpa 2016. június 18-i koncertjén készült.