Koncert

ZENEMÁNIA Beavató koncertsorozat 3.

Elmarad
Dinyés Dániel előadó
Müpa (Fesztivál Színház)
2021. április 25. (vasárnap) 11:00
Ár: 2500 Ft

Helyszín:

Müpa (Fesztivál Színház)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

km.: Nemzeti Filharmonikus Zenekar, műsorvezető és házigazda: Dinyés Dániel


A Zenemánia következő évada egyetlen nagy jelentőségű zenei műfajt jár körül: a szimfonikus költeményt. Ám nem a híres darabokat fogja megvizsgálni, hanem olyan szerzők itthon nem játszott műveit, akiknek minden egyes hangjuk meglepetést tartogat. Hol stílusuk, hol mondanivalójuk által, hol zenei gondolataik előremutató voltával vagy épp a magányos zeneszerzői keresgélés egy-egy meghökkentő végeredménye miatt.


Minden hagyományosan „nagy” szerzőt kimarad a szimfonikus költemények alkotóinak végtelen sorából. Senki ne számítson Lisztre, Richard Straussra, ám mindenkire számítson, aki felépítette, bővítette és életben tartotta ezt a műfajt. A szerzők közt lesz Saint-Saëns, César Franck, Glazunov, Sibelius, Honegger, Martinů, Ibert, Nielsen és Ljadov. Mind-mind egy pazarlóan tehetséges kor káprázatos szimfonistái, akik egyedi tónusokkal gazdagították a zenetörténet színes palettáját.


"Itt az ideje felülbírálni elitista döntéseinket, hogy megismerkedhessünk az imént felsorolt komponisták tévesen „kevéssé érdekesnek” minősített remekműveivel."
Dinyés Dániel