Téma: A diktátor

5/10
pihes 2024 dec. 31. - 13:25:44 5/10
(178/178)
Helyenként picit humoros, ami azt jelenti, hogy inkább gyenge ÖT/TÍZ
offtopic
sexykex 2024 dec. 30. - 08:33:57 Előzmény Rainwalker
(177/178)
Be kell vallanom, én mind a mai napig Nyilas vagyok, ugyanis november 28-án születtem. „A nyilas csillagképet régi csillagtérképeken félig ló, félig emberként ábrázolják, felvont íjjal. Az európai középkorban a magyarok csillagképének tartották, valószínűleg a kalandozás kori, nyilazó magyarok látványa alapján.”
Valóban igazad lehet Rainwalker testvér, én már gyerekkoromban is vonzódtam a nyilasokhoz. Példának mindjárt ott van Nyilas Misi a Légy jó mindhalálig-ból. Kedvenc sorozatom pedig a Tell Vilmos volt. Ezek után nem csoda, hogy kis nyilasként magam is szívesen nyilaztam. És képzeld, az öregemék önkényuralmi jelképeket gyűjtöttek. Egy dobozka tele volt Kiváló Dolgozó, meg tudj isten miféle jelvénnyel. Egy halom sarló, ugyanannyi kalapács és vörös csillagok mindenfele. Talán még az égen is.

Hidd el én tényleg nem akartam történelmet tanulni, mert jobban szerettem a regényeket és még a verseket is, de a mocskos diktatúra rákényszerített. Nem állítom, hogy túl sokat hallottam volna Horthyról és Szálasiról, de nem is baj, mert a történelem megítélése elég képlékeny valami. Nem mindegy milyen irányból nézzük. Például a mi Szálasi barátunk valódi rémuralmat teremtett azalatt az öt hónap alatt, ami neki jutott. Erről apám tudott volna leginkább mesélni, mert a leventébe még csak el-eljárogatott, de a seregbe elfelejtett bevonulni. Helyette mindenfele bujkált. Ugyancsak helyette a papót dolgozták meg a pribékek, mert nagyon hiányzott a frontról a fater hősiessége. El is veszítettük a háborút.
De, már megint elkalandoztam! Szóval, történelem! Egyes történészek mostanság kapirgálják ezt a Szálasi témát is, mert igaz, hogy a nyilasok a Dunába lőttek pár ezer zsidót, de azok nem igazi nyilasok voltak, hanem a nemzetvezető úr élcsapatához sodródó szélsőséges szemét. Mint, ahogy én sem voltam akkoriban igazi nyilas mivel még meg sem születtem. Sőt! Még napjainkban sem vagyok az igazi, mert azt sem tudtam, hogy néz ki a nyilaskereszt. A négy égtáj fele mutató vektorról például a koordináta tengely jutna eszembe, a fehér H betűről pedig egy kórház. De, most már utána néztem! Ezért nem fogok egy koordináta tengellyel a homlokomon és H betűvel a hátamon utcára menni. Köszönöm neked Rainwalker testvér.
Az viszont egy picit durva volt tőled, hogy vegzálni merészeltél egy vacak „Kitartás” szó miatt. Éppen a szférák zenéjét hallgattam és nagy emberek gondolatait tanulmányoztam, amikor rám rivalltál barátom. Eszembe nem volt a hungarista mozgalom és összekevertem volna a hungarikummal, ha miattad nem kell utána néznem a dolgoknak. Ezért tudom, hogy Szálasi Nemzeti Összefogás Kormányának volt pozitív intézkedése is: igaz, hogy gettókba záratta a zsidóságot és munkaszolgálatra rendelte őket, de nem kívánta a halálukat. Például engedélyezte a Raoul Wallenberg és más külföldi diplomaták által kiadott menlevelek használatát (összesen 35 000 darabot). Amikor 2 hónap után külföldre távozott, akkor szabadult el a pokol. Nem, nem akarom én védeni ezt az elmebeteg Szálasit! Hat góllal vezetett az ellenfél, de ő meg akarta nyerni a meccset. Már a leghülyébb népek is kiugrottak a németek mögül, de ő győzelemről ábrándozott.

Na és végül tisztázzuk: tudtam-e, hogy kinek a micsodája a kitartás szó. Azon kívül, hogy például a Magyar Katolikus Lexikon ezt írja a szóról? (Kitartás a türelem és az állhatatosság társerénye, mely képessé teszi az embert arra, hogy értelmes célért a kellő ideig tevékenykedjen, dolgozzon, ill. a szükséges áldozatot meghozza.) Azon kívül, hogy híres idézetek születtek a kitartásról híres emberek szájából? Hát persze, hogy tudtam! Mint, ahogy Orbán Viktor is tudta a 2018-as évértékelőjében elhangzó „munka, haza, család” hármas jelmondata a nácikkal kollaboráló francia Pétain-rezsim jelmondatának ismétlése. Sőt, az „előre és nem hátra” NER szlogen is az egyik legelcsépeltebb közhely.
Nos, ilyenek ezek a fránya szavak: hiába próbáljuk elnyomni egy részüket, lépten-nyomon előbukkannak és belerondítanak tündérbugyogós hófehér lelkivilágunkba.
Rainwalker 2024 dec. 24. - 21:46:05 Előzmény sexykex
(176/178)
Tudod, kik köszönötték egymást azzal, hogy "Kitartást!"??? Tanultál magyar történelmet, te szerencsétlen?...
MomeRATh 2024 jún. 08. - 12:41:21 Előzmény Sz. Péter
(175/178)
Hé! Pssszt...kussolj, jó? Igen, te. ;)
8/10
Gaddemon 2024 ápr. 06. - 03:07:10 8/10
(174/178)
Hatalmas film. Ilyesmi manapság talán már el sem készülhetne.
9/10
Highlanders 2024 febr. 03. - 21:13:34 9/10
(173/178)
Kurvajó. Na, persze ha nem vagy egy sótlan suttyó. Sima 9 pont,mert akkora baromság, hogy már már a zsenialitás határát súrolja.
offtopic
Sz. Péter 2023 febr. 14. - 17:29:34 Előzmény olahmiki1959
(172/178)
Vagy mint a 9. szimfóniát.
Ja nem. :)
olahmiki1959 2023 febr. 14. - 05:22:28
(171/178)
A filmtől teljesen függetlenül, szerintem vannak olyan filmcímek, amiket le kellene védetni, hogy mások ne használhassák fel!
Ilyen "A diktátor" is, ami eredetileg Chaplin ikonikus, mára már klasszikussá vált, filmtörténeti remekművének a címe!
9/10
szabzero 2022 jan. 12. - 22:53:22 9/10
(170/178)
Orbitális baromság, nálam elérte a célt, 9 pont.
10/10
offtopic
p3td0m 2021 dec. 30. - 05:13:58 10/10 Előzmény sexykex
(169/178)
meglett, koszonom, neked is BUEK :)
offtopic
sexykex 2021 dec. 29. - 13:31:50 Előzmény p3td0m
(168/178)
kitartást és BÚÉK
10/10
offtopic
p3td0m 2021 dec. 29. - 01:00:01 10/10 Előzmény sexykex
(167/178)
koszonom, johetne tobb ehhez hasonlo termek, hogy ne nezzem utalatik azt a par nezheto filmet ;) bar ez az uj dicaprios "ne nezz fel" is hasonloan tarsadalomkritikus (sajnos alpari viccek nelkuli), de meg nem ertem a vegere. majd most nekifutok megint, csak megint ejjel 1 van :D
offtopic
sexykex 2021 dec. 28. - 17:22:18 Előzmény p3td0m
(166/178)
Fogadja lelkes üdvözletünket az Amerikai Filmvígjáték Gyártók Szövetsége (röviden: A FIGYESZ) nevében és engedje meg, hogy Hírlevélben segítsük az Ön tájékozódását, hiszen a mi filmjeink évtizedek óta Önnek készülnek. A FIGYESZ figyel Önre!
10/10
p3td0m 2021 dec. 28. - 02:32:07 10/10 Előzmény sexykex
(165/178)
sajnos vagy nem sajnos en olyan elcseszett vagyok, hogy nekem mindketto tetszik. szamomra sokszor nezos. szinkront is nagyon eltalaltak schere peter zsenialis :)
1/10
DUNAWÖLD 2021 dec. 22. - 21:14:55 1/10
(164/178)
Vese habbal. Erősen kileng intellektuálisan.
De most csakazértis végignézem, ez alkalommal szinte az elejétől.
DrumWednesday 2021 nov. 10. - 18:06:07
(163/178)
Ez csak polgárpukkasztás... provokáció...
... mint minden S. B. Cohen film
sexykex 2021 nov. 10. - 17:21:21
(162/178)
Előfordulhat, hogy a poénok egy része intellektuális, amit nem ért mindenki. A poénok nagyobbik része viszont annyira ízléstelen, alpári és gusztustalan, hogy azt nem mindenki szereti. Ezáltal elveszítjük azon nézők jelentős részét, akik értenék, amit érteni kell. Remélem, a gondolataimat legalább mindenki értette és értékelte.
Hegyirabló 2021 nov. 03. - 22:46:07
(161/178)
Vicces ez a film, és bizony a poénok egy része olyan utalás, politikára, történelemre, popkulturára, stb, amihez kell némi intellektus. Nem is csoda, hogy nem értik néhányan.
1/10
DUNAWÖLD 2021 nov. 03. - 22:14:27 1/10
(160/178)
Tévedtem. EZ Mínusz 100.

A feministák,
vagy egyebek
nem panaszkodtak a szülő nő miatt?!?
Ilyen okádékot még nem láttam.

Pedig vannak benne finom célzàsok (pl.: làny lett).

Az idióta minden alja szintet ki akart szolgàlni?!?
A többiek kárára?!?

És ilyen tepsiképű csajt gyurmaból sem lehet formázni.

A film olyan, mintha fekàliát kevertek volna a durva iróniába.
1/10
DUNAWÖLD 2021 nov. 03. - 22:02:34 1/10
(159/178)
A kritikus ponton kapcsoltam oda. Amikor rejszolni tanítják. Amerikai pite szintje.