8/10
Koczina Judit 2011 máj. 13. - 10:30:13 8/10
(6583/123863)
Volt egy a Savoya parkban, de az megszûnt, viszont láttam a Moszkva-térrõl a Fény u-i piac, ill. a Mamut 1. felé vezetõ kis utcán. (Lehet, hogy pont az a Fény utca.)
8/10
Koczina Judit 2011 máj. 13. - 10:25:41 8/10
(6582/123863)
Az "Egy gésa emlékiratai" c. könyv és film errõl szól. Fõleg a vége felé eléggé jól látszik, mennyire durván bántak velük az amerikai katonák.
Elõször azt gondoltam, hogy nincs (nagy) különbség a gésák és a kiszengek között, de úgy látszik, a mûvészetek iránt kevésbé érdeklõdõ férfiak is szívesen jártak gibangba (pl. az Oh ... Pung-ok). A Palota Ékkövében pedig mintha kocsmának nevezték volna az ilyen helyeket, nem teaházaknak, vagy ahhoz hasonlóknak. Ezek a nálunk játszott filmek nem törekszenek arra, hogy a japán gésákhoz hasonlítsuk a kiszengeket, sem kifinomultságot, sem titokzatosságot, sem mûvésziességet nem akarják érzékeltetni. Persze lehet, hogy a távoli keleten a második vh. után általános "gésa-ellenes" hangulat lett úrrá, és ez talán még a mai napig is tart. (Azt viszont le merném fogadni, hogy akármilyen név alatt ma is mûködnek ehhez hasonló intézmények, vagy vendéglátó helyek, fõleg a magas rangú fáradt üzletemberek és vendégeik szórakoztatására. Ha már törvényileg tilos a házasságtörés Koreában, azért valami módot mégis csak kell találni az "unalom elûzésére" :))
Maryu 2011 máj. 13. - 10:25:28
(6581/123863)
Bocs, hogy ellent kell mondjak. Bizonyára vannak olyanok akik a tisztaság és rend iránti titkos vágyuk miatt lettek koreai film függõk. Én viszont egyszerûen a jóképû koreai fiúk iránti rajongásom miatt lettem. No meg persze minden érdekel ami ázsiai. Színes, érdekes világ! Teljesen más mint a miénk, ugyanakkor persze hasonló is. Csupa izgalmas dolog! Ráadásul nagyon tehetséges színészeik vannak, a történetek is fantázia dúsak.
9/10
Kara_kán 2011 máj. 13. - 10:14:01 9/10
(6580/123863)
Lehet ezt is sokféleképpen nevezgetni, szépítgetni, de a lényege ugyanaz: ezek a nõk kurvák voltak, akik a szolgáltatásaikért pénzt kaptak.

A koreai filmek iránti rajongásunk - bocs, ha megint esetleg tán elrontok egy kicsit egy illúziót - igazából a rend, rendezettség, korrektség, tisztaság, igazság iránti vágyunkat fejezik ki.
Amikor az ember azt látja saját szemével is, vagy ha nem, akkor a tévében, hallja a rádióban, hogy itt nálunk a tolvajlás, a korrupció nemzeti sporttá vált, akkor megnyugtató legalább egy filmben látni, hogy bár Koreában is van/volt ilyen, de legalább felveszik ellene a harcot, és a sorozat végére, ami akár több évtizedet is átfed, de nekünk csak pár hónap, a tolvajok, rablók, gyilkosok, korrupt tisztviselõk elnyerik méltó büntetésüket.

Ugyanaz az alapkoncepció van itt is, mint az amerikai filmek többségében, illetve volt egy jó ideig, amíg õrült, elmebeteg, újdonságot keresõ, vagy egyszerûen csak kábítószer- vagy alkoholfüggõ forgatókönyvírók és rendezõk - de alapvetõen: pénzhajhászok - ki nem találtak mindenféle mocskot (pl. horror), és a rosszat is kezdték úgymond emberközelibb, elfogadhatóbb módon bemutatni. Erre csak rátett egy lapáttal az utóbbi kb. 20 év politikai korrektsége, ahol egy csoportot diszkrimináltnak kiáltanak ki, és a pozitív hõsöket ilyen csoportba tartozó színészeknek adják, hogy azt hidd, a valóságban te vagy a rossz. Magyarul bûntudatkeltés. A sátán nem alszik.
Maryu 2011 máj. 13. - 10:09:13
(6579/123863)
Arbát? Sajna nekem nem ismerõs. Merre felé van? Konzerv kimcsi. Errõl nekem a tofu jut eszembe, az a tofu amit a közértben lehet kapni és a frissen készült tofu közti különbség. Zongorázni lehet! A friss tofu nagyon finom és egészséges. Sajnos itt nem lehet kapni, legalább is ott ahol én lakom...
Maryu 2011 máj. 13. - 09:51:55 Előzmény Lario
(6578/123863)
Üdv Mindenkinek!

Én is a koreai film függõk csoportjába tartozom. Mostmár kár azon gondolkozni, hogy nem kellett volna megnézni az elsõt...teljesen elvarázsoltak. Különösen a kosztümösek.
Úgy tudom, hogy a kiszengek nem voltak feltétlenül prostik. Olyanok voltak (vagyis olyanok most is), mint a japánoknál a gésák. Kicsi lánykoruktól kezdve képezik õket, mûvészetekre, társalgásra, a férfiak szórakoztatására. Persze léteznek kurucok is, csak azok nem gésák. Azt mondják a II. Világháború utáni Japánban változott ez meg, az amcsi katonák mindenkit gésának hívtak. Nagyon nagy szegénység volt akkoriban Japánban és sok gésa rákényszerült egyéb szolgáltatásra is. Meg sok olyan lány is gésának mondta magát, aki prosti volt és nem tanult gésa.
8/10
Koczina Judit 2011 máj. 13. - 09:46:14 8/10 Előzmény Maryu
(6577/123863)
Kimcsit egy Arbát nevû orosz üzletben vettem. Van nagyobb kiszerelésben is, én bátortalan voltam és csak egy kis konzervet mertem venni. Gondoltam, kóstolásnak az is elég. Még megvan :))
Maryu 2011 máj. 13. - 09:36:55
(6576/123863)
Nem tudod Kimcsit is lehet kapni?
Maryu 2011 máj. 13. - 09:35:24
(6575/123863)
Biztos a homoktól volt. Bocs...
ruca60 2011 máj. 13. - 09:25:17
(6574/123863)
Nekem feltûnt! De ilyen és ehhez hasonló apróságok sajnos egészen "nagy" filmekben is elõfordulnak. A gyerekeim egy idõben azzal szórakoztak, ki talál több hibát... Egyébként azt gondoltam, hogy más a kép "megvilágítása".